Stát prý ostrouhá loterijní novelou nejméně o jedna a půl miliardy

27.11.2015 2:21

Loterijní novela, kterou se zanedlouho budou zabývat senátoři, zavádí diferencovanou daňovou zátěž pro provozovatele technický přístrojů a kurzové sázky. Technická herní zařízení budou zdaněna sazbou 28%, ale celkově po přepočtu fixní části daně to bude 42%. Jde o sedmkrát větší zdanění, které u nás existovalo ještě před pouhými čtyřmi lety.

Stát prý ostrouhá loterijní novelou nejméně o jedna a půl miliardy
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

„ Především stát dlouhé roky toleruje doslova miliardové daňové úniky, které způsobují nelegálové v on-li hraní. Co se týče odhadu ministerstva financí ohledně zvýšení výnosu státu po přijetí novely loterijního zákona, tak jsem skeptik. Již při jejím projednávání jsem žádal MF, aby nám sdělilo, jak k odhadu zvýšení výnosu  přišli. Seriozní odpověď jsem nedostal. Nejsem si ani jist, zda zohlednili prohibiční vyhlášky, které přijala pod mediálním tlakem řada měst, které budou patrně přijímány i v budoucnu. Tím se pochopitelně trh s hazardem zmenší. To se samozřejmě na výnosu musí logicky projevit. Pro české firmy to bude mít rdousící efekt. O práci přijde mnoho lidí, hovoří se až o třiceti tisících. A hazard odejde do šedé zóny, kde stát nevybere vůbec nic,“ řekl PL poslanec Úsvitu – Národní koalice Karel Fiedler.

Postup ministerstva financí ohledně přijetí diskriminační novely je rovněž v rozporu s evropským právem. To v poslední době potvrdilo v Evropě několik soudních verdiktů. Například v Holandsku před časem soud přiznal loterijní firmě soud odškodné  ve výši 1,4 miliony eur. Důvodem bylo skokové zvýšení loterijní daně.  Dokonce soudní dvůr EU potvrdil žalobu maďarských loterijních firem. Soud konstatoval, že členské země EU nesmí měnit zákony nepředvídatelně. I pro loterijní firmy musí platit přechodné období, které by jim umožnilo se na případnou změnu daňové legislativy připravit. Ministerstvo financí v souvislosti s loterijní novelou ukázalo, že není schopné přijmout kompatibilní zákon s evropským právním řádem.

Přes pokračující hysterii ohledně prohibice hazardu ve městech se najde celá řada vyjímek. Jako kupříkladu v třicetipěti tisícovém Trutnově. „Regulace hazardu nás v  našem městě nikdy ani nenapadla. Náš dlouhodobý názor je ten, že o tom má rozhodovat stát. Jinak v tom je chaos, který vidím třeba v Brně. Když stát nějak rozhodne, tak my se podřídíme. Zákon je zákon. Náš postoj je myslím objektivně zcela správný. Trutnov neví, co je to nelegální hazard a o kvízomatech jsem rovněž nic neslyšel,“ řekl PL místostarosta krkonošského města Tomáš Hendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…