Stát se omluvil reportérovi Kroupovi. Prý to nebylo dobrovolné a od srdce

02.08.2019 13:57

Investigativního reportéra Českého rozhlasu Janka Kroupu pět měsíců odposlouchávala policie. Soud nařídil, že se mu za to stát musí omluvit. Kroupův advokát je spokojen. Jenže...

Stát se omluvil reportérovi Kroupovi. Prý to nebylo dobrovolné a od srdce
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Reporter Janek Kroupa

Ministerstvo vnitra se omluvilo investigativnímu reportérovi Janku Kroupovi za to, že ho stát nezákonně odposlouchával. Písemně. Kroupa byl odposloucháván pět měsíců. Novinářům advokát Toman uvítal, že k omluvě došlo, jen jedním dechem dodal, že to nebyla omluva, která by šla jaksi od srdce.

„Je to dlouhá doba, ale jsem rád, že k takovému kroku nakonec ministerstvo přistoupilo. Nesmíme ale zapomínat, že omluvě předcházela dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu a jedno rozhodnutí Ústavního soudu, takže ono to zase tak dobrovolné a od srdce nebylo,“ uvedl Toman pro Český rozhlas.

Soud konstatoval, že odposlouchávat novináře je sice možné, ale jen ve zcela výjimečných případech, protože novinářské řemeslo stojí na ochraně zdroje informací a vzájemné důvěře. Odposlech prováděl někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který se však nechce k případu vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …