Stát šetří. Úředníkům vyplatil o pět miliard méně než loni

27.05.2012 13:57

Stát loni vynaložil na platy a ostatní náklady svých zaměstnanců 130,2 miliardy korun, tedy o téměř pět miliard méně než loni. Státní služby opustilo víc než 12 tisíc lidí, přidávalo se učitelům v regionálním školství a naopak všem ostatním institucím se odebralo deset procent peněz určených na platy.

Stát šetří. Úředníkům vyplatil o pět miliard méně než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Samotné platy zaměstnanců státu si vyžádaly 122,2 miliardy korun, zbytek peněz připadl na další náklady - např. odměny podle dohody o provedení práce, odměny znalců nebo členů zastupitelstev.

Počet zaměstnanců státu letos klesal a některým z nich se snižovaly i platy. Na ministerstvech a dalších tzv. ústředních orgánech státní správy klesl průměrný plat o 864 korun. I tak ovšem pobírali úředníci v průměru 34.567 korun měsíčně, což bylo o asi 10.000 korun víc než je celostátní průměr.

Platy naopak rostly v příspěvkových organizacích, kam patří i školy, a to v průměru o 477 korun na 22.062 korun. Ministerstvo financí v návrhu závěrečného účtu připomíná, že jen na platy učitelů v regionálním školství šlo o 1,55 miliardy korun víc. Průměrný plat učitelů včetně vedoucích pracovníků škol byl loni 25.150 korun. Nepedagogové, tedy kuchařky, školníci nebo administrativní pracovníci škol brali v průměru 14.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…