Statečnost! Docent Koudelka k „osvobození“ Babiše: S Čapím hnízdem to bylo jinak

02.09.2019 14:45

Státní zástupce Šaroch zastavením stíhání premiéra Babiše projevil statečnost. ParlamentnímListům.cz to řekl právník a vysokoškolský pedagog Zdeněk Koudelka. Pokud bude zastavení definitivní, bude za to prý státní zástupce napadán.

Statečnost! Docent Koudelka k „osvobození“ Babiše: S Čapím hnízdem to bylo jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Podle informací Deníku N navrhuje státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Oficiální sdělení mluví o tom, že Šaroch změnil svůj právní názor a nyní věc bude zkoumat nadřízený státní zástupce.

„Pokud skutečně státní zástupce trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše chce zastavit, projevil statečnost. Bude za to napadán. Vnímám trestní stíhání Andreje Babiše za politicky motivované. Kdyby nevstoupil do politiky, nikdo by trestně Čapí hnízdo neřešil,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz právník Zdeněk Koudelka.

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí

Sám považuje evropské dotace obecně za příklad dokonalé loupeže, kdy Brusel prý bere peníze daňovým poplatníkům a přiděluje dle svých byrokracií zahlcených hledisek. „To, že chudí lidé mají ze svých daní přispívat na akce typu Čapí hnízdo je projevem nesmyslné evropské dotační politiky. Platí však heslo: Blbý, kdo dává, blbější, kdo nebere. Čapí hnízdo stojí, peníze z dotace tedy nikdo neukradl, byly užity na projekt,“ míní docent Koudelka. 

„Jestli to měla být dotace pro bohaté lidi, ale ne až moc bohaté, je vedlejší. Chudí lidé takové dotace nedostanou. Byrokratická pochybení při různých dotačních projektech jsou běžná a zpravidla nejsou kriminalizována. Trestní stíhání nastupuje obvykle jen tehdy, když není realizován původní projekt a peníze jsou rozkradeny. Proto jsem trestní stíhání Andreje Babiše hodnotil jako projev politického boje,“ má jasno.

Podotýká, že tečku za případem může udělat i nejvyšší státní zástupce, v jeho moci je Šarochovo rozhodnutí zvrátit. „Nyní je na tahu městský státní zástupce v Praze. Pokud skutečně bude trestní stíhání zastaveno, bude na tahu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který může přezkoumat každé zastavení trestního stíhání a zrušit je. Iniciativně může věc přezkoumat i Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ dodává pro PL právník Zdeněk Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…