Státní dluh, investice? Ne! To lidi nezajímá. Moderátor zná realitu: Máme pokleknout, omlouvat se černochům? Dvě pohlaví, nebo 50? Uprchlíci...

13.08.2021 9:55

Moderátor Vladimír Vokál v komentáři pro Mladou frontu Dnes glosuje předvolební estrády politických stran, potažmo letošní výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, které podle něj stejně nic nezmění. „Sněmovna zůstane stejně zakletá do podoby kabaretu průměrnosti jako kdykoliv předtím. Kdo tvrdí, že se hraje o všechno, pouze manipuluje veřejností,“ míní. Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani kulturní války a témata, kterých se čeští politici bojí jako čert kříže. V důsledku toho připomíná, že naší zemi už jednou hrozil historický zánik.

Státní dluh, investice? Ne! To lidi nezajímá. Moderátor zná realitu: Máme pokleknout, omlouvat se černochům? Dvě pohlaví, nebo 50? Uprchlíci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: SPOLU jdeme volit: zahájení kampaně pro mladé. Mládež přišli podpořit Miloš Vystrčil, Markéta Pekarová Adamová nebo Petr Hladík

„Politici se v posledních týdnech promenují po republice, mobilizují občany, snaží se je zaujmout tu zmrzlinou, tu spanilými jízdami na kole, vesnickými zabijačkami, jarmarky či volebními autobusy. Je to pořád stejné. Cirkus přijede do vsi a provazochodec Arnoštek slíbí show. Estráda zburcuje celou vesnici, ta se zdarma nají a jde se domů,“ píše Vokál s tím, že přesto vám nikdo nezaručí, že bude líp.

„Skoro čtyři roky se valná část politiků štítila vytáhnout paty ze svých kanceláří a teď si myslí, že to doženou. Následující parlamentní volby jsou důležité, ale asi tak stejně jako volby před čtyřmi, ale i devatenácti či devětadvaceti lety. Voliči rozdají karty, ale Sněmovna zůstane stejně zakletá do podoby kabaretu průměrnosti jako kdykoliv předtím. Kdo tvrdí, že se hraje o všechno, pouze manipuluje veřejností,“ pokračuje moderátor.

V pozadí toho všeho se odehrává něco hlubšího a strategického. Přestože zní téměř ze všech relevantních politických stran, že kulturní války jsou jen zastíracím manévrem a nejsou podstatné, ve skutečnosti se podle Vokála mezi obyčejnými lidmi téměř o ničem jiném nemluví.

Emoce nejitří důchodová reforma, zadlužená státní kasa, daňové ráje, minimální mzda, čistá energetika, investice do infrastruktury, armády, školství nebo kultury. Lidé se naopak hádají o to, jestli měli naši fotbalisté pokleknout na evropském šampionátu, zda se máme omlouvat černochům za staletí otrokářského bezpráví, o povinné uprchlické kvóty, o to, jestli je Greta Thunbergová skutečně tak zásadová, nebo ve své naivitě pouze plní zadání nadnárodních korporací, zda má sekretářka právo žalovat svého šéfa za sexuální obtěžování, jestli máme dvě či padesát pohlaví.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Politici se až na výjimky těchto témat bojí, všímá si Vokál: „Nechávají na lidové tvořivosti, jak se k nim občané postaví. Když se lídryně TOP 09 náhodou prořekne, že by přece jenom přijala pár islámských dětí, vyvolá to v jejím stranickém táboře zděšení a marketéři okamžitě vymýšlejí strategii, jak to zamést pod koberec. Stejné to mají i jiné strany, bez výjimky,“ dodává.

„Z kulturních válek se stává aréna, v níž bojují na obou stranách provokatéři, kterým nejde o podstatu problému, ale o spor samotný. O rozpoutání nekrvavé, přitom bolestivé války mezi dvěma póly společnosti, což však povede k jedinému – občanskému znechucení, polarizaci a odmítnutí politiky jako demokratického principu,“ obává se Vokál.

A politické strany zatím nemají recept na to, jak tuhle prekérní názorovou roztříštěnost pozitivně ovlivnit či korigovat. „Nezřídka se chovají jako sloni v porcelánu, přitom by měly adekvátní recept na nebezpečnou dichotomii rychle nalézt. Tuhle situaci totiž už svět jednou zažil a skončilo to nejtragičtějším konfliktem lidských dějin, ve kterém naše země ztratila suverenitu a hrozil její definitivní historický zánik,“ upozorňuje moderátor závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…