Státní vyznamenání pro aktivistku v podprsence ze svatého Víta, žádá Martin Fendrych. Duka je stará, zkažená konzerva

18.10.2018 16:28

Komentátor na serveru aktuálně.cz Martin Fendrych pochválil aktivistku Anetu Petani, která se při bohoslužbě kardinála Dominika Duky ve svatém Vítu svlékla do podprsenky a černých kalhot. Chtěla tak vyjádřit protest proti kardinálu Dukovi, ale i proti svatováclavskému kázání Petra Piťhy.

Státní vyznamenání pro aktivistku v podprsence ze svatého Víta, žádá Martin Fendrych. Duka je stará, zkažená konzerva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Pokud bychom měli skutečného prezidenta, Petani by 28. října dostala medaili za hrdinství. Nedostane ji, nepotřebuje. Zato my potřebujeme Petani,“ poznamenal Fendrych úvodem k dvaadvacetileté katoličce. Ta při úterní bohoslužbě kardinála Duky měla mimo jiné také jen trnovou korunu, na těle pak nápisy, například „Láska k pravdě“. Za její vystupování v katedrále ji vyvedla ochranka. Petani protestovala stejně jako například kněz Tomáš Halík na stránkách Lidových novin proti kázání Petra Piťhy.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Ten se věnoval Istanbulské úmluvě Rady Evropy, proti níž kázal. Úmluva přitom pojednává o prevenci a potírání násilí vůči ženám. Fendrych uvádí, že Piťha při svém kázání šířil bludy a fake news. A Duka jej pak podpořil. 

Původní text ZDE

„Toto je skandální, populistické, totálně nekřesťanské (a jistě nefrantiškovské, nesouznějící se současným papežem Františkem). Duka tu vystoupil jako stará, bohužel zkažená konzerva, jejíž obsah otravuje okolí a škodí mimo jiné i katolické církvi,“ zkritizoval Duku Fendrych. A všímá si i toho, jak se okamžitě země rozdělila na dva tábory. „Kněz Piťha, kdysi moudrý ministr školství, s nímž jsem občas sedával na vládě a jehož jsem si vážil, nyní aktivně přispěl k rozdělení společnosti, což je u duchovního otřesné. A s ním i Duka,“ podotkl Fendrych.

„Blíží se výročí 17. listopadu, čin Petani na sametovou revoluci navazuje, je ze stejné líhně, studenti a další mladí lidé tehdy taky stáli proti přesile, naprostá menšina se postavila na odpor totální moci. Přesně tak mladá žena Petani, která v centru české státnosti, v centru českého katolictví vydala své tělo, aby protestovalo proti lži, surovému násilí na realitě, proti zneužití chrámu, kostela, prostoru víry pro šíření postojů, které Ježíše přibily na kříž,“ pochválil Petani Fendrych a rozhovořil se o násilí na ženách, které se v Česku odehrává. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …