Státy EU se dohadují nad zákazem dovozu ruské ropy. Ceny reagují

22.03.2022 16:55

Zakázat nákup ruské ropy, nebo ne? Státy Evropské unie se nemohou dohodnout. A už jen představa, že návrh schválí, přispívá k dalšímu růstu cen ropy na světových trzích. Píše to server Novinky.cz.

Státy EU se dohadují nad zákazem dovozu ruské ropy. Ceny reagují
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu zakázaly nákup ruské ropy Austrálie, Velká Británie, Kanada a USA. Státy Evropské unie zatím přemýšlejí a chtějí celou problematiku projednat v nejbližších dnech. Jak píše agentura Reuters, před unáhlenými zákazy však varují například Německo a Nizozemsko.

Právě Německo, ze členů EU, nakupuje nejvíce ruské ropy. Důležitým odběratelem je ale i Nizozemsko, které zároveň funguje jako důležitý obchodní uzel pro evropský trh. Proti zákazu dovozu energetických surovin z Ruska se postavilo Maďarsko.

Ruskou ropu pak mimo Evropskou unii dál nakupují země, které odmítly kritiku Ruska za jeho invazi na Ukrajinu – například Čína, Indie, ale i Turecko. Kromě toho ji odebírají i největší polská rafinerská společnost PKN Orlen a maďarská ropná skupina MOL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…