Štěch se připojil k výzvám vládě na odklad smluv s církvemi

21.02.2013 17:51 | Zprávy

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se dnes připojil k výzvám vládě, aby do rozhodnutí Ústavního soudu neuzavírala smlouvy s církvemi o finančním vyrovnání v rámci církevních restitucí. Vláda smlouvy schválila ve středu, premiér Petr Nečas (ODS) je má podepsat v pátek.

Štěch se připojil k výzvám vládě na odklad smluv s církvemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch při rozhovoru

K odkladu vyzvaly vládu i opoziční politické strany nebo advokát zastupující senátory žádající po Ústavním soudu zrušení zákona o církevních restitucích. Štěch v otevřeném dopise Nečasovi připomněl, že na uzavření smluv dává zákon vládě lhůtu až do konce letošního září. "Vláda, která je přesvědčena o ústavnosti zákona, má tak dostatek času pro uzavření smluv s církvemi a náboženskými společnostmi, a nic jí nebrání, aby vyčkala rozhodnutí Ústavního soudu ve věci," uvedl předseda Senátu.

Připomenul, že kromě 18 senátorů podali ústavní stížnosti na zákon o církevních restitucích také poslanci. Poznamenal také, že veřejnost zákon většinově odmítá. "Právě v takových výjimečných situacích je namístě, aby vláda zůstala zdrženlivá, respektovala dělbu mocí a umožnila Ústavnímu soudu rozhodnout, uvedl Štěch.

Předseda Senátu také uvedl, že uzavření smluv by znamenalo v zásadě jednorázové naplnění zákonem upravených vztahů mezi státem a církvemi, "a to pravděpodobně nevratně". Společným úsilím by proto mělo být vzájemné respektování jednotlivých mocí ve státě, respektování zákazu libovůle a snaha usilovat o společenské zklidnění a porozumění v odlišných občanských a politických postojích, napsal Štěch premiérovi.

Dopis byl podle senátní tiskové tajemnice zaslán na vědomí rovněž dosluhujícímu prezidentovi Václavu Klausovi, jeho nástupci Miloši Zemanovi, církvím a parlamentním politickým stranám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…