Steiner podal kvůli dotacím trestní oznámení. V ČT ukázal dokumenty

28.05.2012 21:22

Leo Steiner označil systém rozdělování evropských peněz na Ústecku a Karlovarsku za korupční a klientelistický. Podal už i trestní oznámení. Týká se Propagace rekultivovaných území Ústeckého kraje v hodnotě 40 milionů korun.

Steiner podal kvůli dotacím trestní oznámení. V ČT ukázal dokumenty
Foto: tan
Popisek: Leo Steiner v pořadu Hyde Park

„Dnes jsem podal trestní oznámení v jednom konkrétním projektu,“ prohlásil v Hyde Parku na ČT Leo Steiner. Bývalý ředitel odboru řízení Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad a šéf krajské KDU-ČSL už dříve avizoval, že do pořadu přijde s něčím „novým“. Podle něj je na projektu s názvem Propagace rekultivovaných území Ústeckého kraje vidět, jak se v případě evropských peněz často ohýbají pravidla.

„Jde o peníze,“ dodal s ironickým úsměvem Steiner. Projekt je podle něj špatně napsaný, předražený a regionu nic nepřinese. „Za 40 milionů se bude propagovat něco, co by se ve své podstatě mohlo propagovat, ale rozhodně ne v takové míře,“ uvedl. Podle něj někdo vstoupil do systému hodnocení a upravil ho tak, aby projekt mohl běžet. Vše se dá v systému dohledat.

„O dotace se má soutěžit, v tomto případě se ale nesoutěžilo,“ poukázal na problémy, které našel. Na úřadu ROP Severozápad jsou podle něj ale i poctiví lidé. „Za těch 83 dní jsem ale nabyl pocitu totální skepse, strachu. Spousta lidí odešla,“ přiblížil. Přesto podal trestní oznámení na úřad jako celek.

Ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart však Steinerova označení odmítá. Především prý není pravda, že by daný projekt nikdo nepotřeboval. Také prohlásil, že kdo by případně měnil něco v systému hodnocení, musel by být blázen.

„Je velmi dobře, že se tím zabývá policie. Ta by měla říct konečné stanovisko – zda došlo k nějakému podvodu nebo manipulaci,“ byl si Markvart jistý, že se Steiner mýlí. „Za necelé tři měsíce, které u nás pracoval, se asi nestihl seznámit s dokumentací, kterou používáme,“ prohlásil poměrně smířlivě.

I na Steinera je podáno trestní oznámení

Zároveň však potvrdil, že i na Steinera bylo podáno trestní oznámení – kvůli lžím a pomluvám, které pošpiňují dotační úřad.

Steiner v pořadu ukázal i několik dokumentů, jež má k dispozici. Například dopis právě od ministerstva – podle něj to je důkaz, že na dotačním úřadě nebylo vše tak, jak mělo být. „Pak Steiner vychází z dopisu, který není žádným tajemstvím,“ prohlásil hned na začátku Markvart.

„Nejsou to dokumenty, které by dokládaly, že jsme udělali chybu,“ hájil dál svůj úřad. „Ministerstvo financí se v dopise jen ptá, jestli nedošlo k pochybení,“ dodal. „Pokud by se nějaké podezření potvrdilo, já budu první, kdo bude vymáhat ty prostředky od příjemce dotace zpátky, to mi můžete věřit,“ dušoval se Markvart.

Za týden se ukáže ještě víc

Steiner to však odmítl. Navíc dodal, že má další důkazy i k jiným kauzám. „Za týden máme připravené nějaké překvapení,“ nastínil v Hyde Parku. „Nejsem to jenom já, je víc lidí, něco ukážeme,“ mlžil.

Ve čtvrtek jde konzultovat kauzu na ministerstvo pro místní rozvoj. Odmítá, že by vše činil v nějakém politickém zájmu. Sice je členem KDU-ČSL, to s tím prý však nesouvisí. „KDU-ČSL má taky svoje kaňky,“ připustil Steiner. Zároveň dodal, že se k lidovcům přidal proto, že je mezi nimi nejmenší procento podvodníků.

Vzápětí se ho diváci pořadu zeptali na vazby na ministra financí Miroslava Kalouska nebo Patrika Oulického, nazývaného kmotrem ODS. „Pravda je, že já pana Kalouska nemusím,“ uvedl Steiner. Když prý dříve „dělal, co dělá teď“, tak Steiner uvažoval o odchodu z KDU-ČSL. Ani s Oulickým se prý však osobně nesetkal, a tudíž na ně nemá žádné vazby.

Diváci nakonec dali v hlasování na internetových stránkách ČT Janu Steinerovi 59 procent pozitivních hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…