Stíhaný poslanec Rath navrhl z vazby 12 novel zákonů

10.05.2013 17:19

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) ve vazbě nezahálí. Za rok od svého zadržení poslal do sněmovny celkem 12 návrhů zákonů či jejich novel. Navrhoval například nulovou daň z přidané hodnoty u ovoce a zeleniny, regulaci chovu bojových plemen psů a proplácení doplatků na léky pro nemocné děti a seniory.

Stíhaný poslanec Rath navrhl z vazby 12 novel zákonů
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Vláda většinu návrhů odmítla, zabývat se jimi zřejmě nebudou ani poslanci. Podle zákona o jednacím řádu by měl totiž Rath návrhy na plénu jako předkladatel uvést osobně. Policie a státní zástupce viní Ratha a další lidi z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Čtyři sazby daně pro firmy

Většina Rathových návrhů se týkala sociálních a zdravotních témat. Poslanec chtěl prosadit například to, aby zdravotní pojišťovny plně hradily antikoncepci dívkám od 15 do 18 let a ženám, které pobírají dávky v hmotné nouzi. Navrhoval rovněž, aby více rodin dosáhlo na příspěvek na dítě a porodné. Novelou zákona o zdravotním pojištění se chtěl Rath zasadit o to, aby pojišťovny proplácely doplatky za léky vážně nemocným dětem, seniorům nad 70 let a lidem v hmotné nouzi.

Ve vazbě Rath sepsal i předlohu, která by umožnila vznik neziskových nemocnic. Novelou zákona o rodině navrhl, aby za neplatiče výživného na děti platil alimenty stát a následně je po dlužnících vymáhal. Pro Prahu a některá města chtěl poslanec zavést povinnost zřídit azylová centra pro bezdomovce. Část Rathových předkladů se týkala daňových zákonů. Měla prosadit mimo jiné nulovou daň z přidané hodnoty u ovoce, zeleniny a dalších potravin, zvýšení odečitatelných daňových paušálů pro živnostníky a zavedení čtyř sazeb daně z příjmu pro firmy podle výše zisku.

Proč Rathovy návrhy nezvedne nikdo z ČSSD?

Poslanec chtěl změnit ústavu tak, aby posílil pravomoci prezidenta. Zasazoval se i o lepší podmínky vazebně stíhaných lidí, mezi které sám patří. Vláda jeho návrhy odmítla zpravidla jako nekoncepční a bezdůvodné, některé prý byly v rozporu s platnou právní úpravou. Ministrům také vadilo, že by novely zvyšovaly výdaje státu.

Podle Petra Gazdíka, předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, je Rathovou věcí podávat legislativní návrhy, nicméně jednací řád jasně říká, že je musí představit na plénu. To, jestli mu to bude umožněno, není na rozhodnutí sněmovny, ale soudních orgánů, zda ho k takové obhajobě zákonů pustí. Pro Gazdíka je překvapivé, že nikdo z Rathových bývalých kolegů z ČSSD nechce ty návrhy "vzít na sebe", aby je jako zástupce předkladatele přednesl. "Dokud se nikdo ze sociálních demokratů neumoudří, tak ty zákony patrně nebudou projednány." Rád se prý bude návrhy zabývat, až je někdo představí.

Některé z návrhů jsou k diskusi

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc je přesvědčen, že Rath návrhy předkládá ze dvou důvodů. "Jednak, aby ukázal veřejnosti, že pracuje, tedy že podává konkrétní návrhy. A za druhé, aby ukázal, že mu není umožněno zúčastnit se jednání sněmovny, které probíhá," řekl ČTK. Některé z jeho návrhů jsou prý k diskuzi, například zákon o náhradním výživném, a sociální demokraté je prý proto studují.

Pavel Kováčik, šéf poslanců KSČM, obsah návrhů hodnotit nechtěl. V okamžiku, kdy přijdou na řadu, tak to prý poslanecký klub projedná a zaujme stanovisko. Podle Kováčika je však možné, že se tak nakonec vůbec nestane.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…