Štika z Exekutorské komory: Babiš to deklaroval a nic. Jako by se poslanci ANO utrhli ze řetězu

29.09.2020 18:58

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Martin Štika z Exekutorské komory. Poslanci ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny odmítli princip takzvané teritoriality exekutorů, který by zamezil absurdním případům, kdy dlužník má svého exekutora na druhém konci republiky. Je možné poslance o přínosech teritoriality ještě přesvědčit? A je namístě prosadit také princip „jeden dlužník – jeden exekutor“?

Štika z Exekutorské komory: Babiš to deklaroval a nic. Jako by se poslanci ANO utrhli ze řetězu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

„Jsem osudem novely velice překvapen. Vycházel jsem z opakovaně deklarovaného slibu předsedy vlády Andreje Babiše, který několikrát se v médiích vyjádřil, že prostě tu oblast exekucí je třeba změnit, zhumanizovat, chce odstranit prostě tu mnohočetnost exekucí, že jeden dlužník má na sebe několik exekutorů. Bylo to deklarováno, byly k tomu činěny kroky a ten výsledek mě velice překvapil. Mně připadá, že se poslanci hnutí ANO až utrhli z řetězu, protože nerespektují nebo nerespektovali tady v podstatě přání nejvyššího vedení, a já doufám, že ve druhém čtení přijde v podstatě další novela toho zákona,“ poznamenal Štika, jenž podle svých slov ve změnu věří.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí
Princip teritoriality by napomohl podle Štiky k tomu, že jeden místně příslušný exekutor by byl v podstatě vybraný nestranným transparentním způsobem bez možnosti volby věřitele. „Ten současný systém je samozřejmě postaven na principu volné volby oprávněného, který si může zvolit jakéhokoliv exekutora. Takže tady v minulosti v podstatě vznikl trh s exekucemi, je tady v podstatě divoká konkurence mezi exekucemi u oprávněného,“ dodal Štika, že to způsobuje řadu negativ.

„Podstatou teritoriality je v podstatě zrušení trhu s exekucemi. To znamená, že exekutorem má být podle zákona nestranná a nezávislá osoba, je to orgán veřejné moci,“ dodal Štika.

Navrhovaný princip jeden dlužník – jeden exekutor předpokládal sloučení všech exekucí proti jednomu dlužníkovi do jednoho řízení a dohodu na splátkovém kalendáři. Proč Štika myslí, že tento návrh neprošel? „Jednak je to určitě lobby zájmových organizací, které jsou na tom byznysu navázané, ať je to bankovní asociace nebo česká asociace věřitelů, pak to jsou samozřejmě velké exekutorské úřady, tam to samozřejmě chápu, že si nechtějí nechat vzít byznys. Buďme realisté. To, co mě samozřejmě zklamalo, byli poslanci hnutí ANO, kteří nedodrželi slib Andreje Babiše. Já doufám, že Andrej Babiš tu situaci zachrání, a prostě v tom druhém čtení opravdu doufám, že bude pozměňovací návrh, který to bude obsahovat, a že to prostě projde a nakonec Andrej Babiš svému slibu dostojí,“ zmínil Štika. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …