Stínový protějšek strhal ministra Vondru. Likviduje prý armádu i zbrojovky

24.08.2012 15:20

Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD, zhodnotil poločas působení ministra Alexandra Vondry a nenechal na něm nit suchou. Podle něj je Vondrovo ministrování směsí diletantismu a nedostatku odvahy, která v důsledku českou armádu neobyčejně poškozuje.

Stínový protějšek strhal ministra Vondru. Likviduje prý armádu i zbrojovky
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

České ozbrojené síly jsou podle Hamáčkova blogu na Aktuálně.cz obětí nerozvážných politických rozhodnutí a mocenského soupeření v nejvyšších patrech nynější koaliční vlády. Ministr navzdory ujišťováním o zajišťování bezpečnosti souhlasil vždy s utahováním opasků. Propad rozpočtu bude do roku 2014 činit 8 miliard.

Samostatnou kapitolou je prý přístup ministra a celé vlády k vojákům. „Výrazné škrty v oblasti finančního ohodnocení vojáků svou podstatou ohrožují dlouhodobé fungování ozbrojených sil,“ obává se Hamáček, neboť se podle něj stane na trhu práce beznadějně nekonkurenceschopnou.

Přes veškeré počáteční snahy se prý ministrovi nepodařilo razantně zakročit proti plýtvání. Klíčové kauzy jsou stále nerozkryty. Příkladem je prý nákup letadel CASA, ve kterém iniciativa ministra Vondry ochladla kvůli vlastním problémům v kauze ProMoPro.

Další ztráty vznikají kvůli nekoncepčnosti ministrova manažerského rozhodování. „Nesystémový krok lze spatřovat v oddalování rozpuštění tankového vojska až do roku 2020, přestože už bylo dávno rozhodnuto o ukončení jeho existence. To si vyžádá vynaložení neúměrně vysokých finančních prostředků na udržení tanků ve výzbroji,“ píše stínový ministr obrany.

Dalším problémem prý je, že česká vláda není schopna podporovat zbrojařský průmysl, který má v naší zemi bohatou tradici. Pokud nebudou dostávat zakázky od domácích ozbrojených sil, hrozí jim zánik, což oslabí obranyschopnost země a zároveň poškodí ekonomiku.

Celkově lze tedy konstatovat, že Nečasova vláda přes hlasité proklamace a odvážné plány přistupovala a přistupuje k rezortu obrany jako zdroji lehce realizovatelných úspor, bez hlubšího zohlednění možných negativních dopadů na armádu jako celek. Důsledky tohoto nezodpovědného jednání se naplno projeví až po odchodu Nečasova kabinetu,“ uzavírá armádní expert ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…