Stovky demonstrujících lidí tahaly Saakašviliho z policejního auta, kterým měl být dopraven k výslechu

05.12.2017 23:09

Dnes byl v Kyjevě agenty tajné služby zatčen bývalý gruzínský prezident a odvolaný oděský gubernátor Michail Saakašvili, ten se ze spojence stal odpůrcem šéfa ukrajinského státu Petra Porošenka. Saakašvili byl obviněn z příprav státního převratu ve spolupráci se zločineckou organizací. Exprezidenta Gruzie však stovky lidí vytáhly z vozu, ve kterém ho chtěla tajná služba SBU dovézt k výslechu.

Stovky demonstrujících lidí tahaly Saakašviliho z policejního auta, kterým měl být dopraven k výslechu
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

„Vyzývám vás k pokojným demonstracím za odstranění ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, neměli byste se bát ničeho,“ prohlásil Saakašvili poté, co jej lidé vysvobodili. „Vyzývám všechny, aby se vydali před parlament a požadovali prezidentovo odstoupení,“ volal dále s ukrajinskou vlajkou, kterou měl kolem krku, informovala o tom ČTK.

Zranění utrpělo během fyzických potyček několik osob včetně policistů. Protestující také na policisty házeli dýmovnice a petardy. Policie tak byla nucena použít i slzný plyn.

Saakašvili je známý jako velký odpůrce Kremlu a ruské politiky. Do politiky se začal angažovat na Porošenkovu žádost v roce 2015.

Netrvalo ale dlouho a jejich vztahy přestaly být dobré. Saakašvili teď viní Porošenka z váhavého potírání korupce a klientelismu. Celý spor vyústil letos v létě. Zatímco byl Saakašvili v zahraničí, Porošenko mu odebral ukrajinské občanství, které mu dříve udělil.

Původní zdroj ZDE.

Saakašvili se i přesto v září za pomoci svých stoupenců na Ukrajinu vrátil. V neděli na jeho popud za odvolání Porošenka demonstrovalo několik tisíc lidí.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko se vyjádřil, že Kyjev se Saakašviliho vydat nechystá. „V současné době nezvažujeme deportaci nebo vydání. Nyní půjde o výslech osoby, která je podezřelá ze spáchání obzvláště závažného trestného činu,“ sdělil.

Podle advokáta Pavla Bogomazova, který Saakašviliho zastupuje, čelí jeho klient podezření z „napomáhání svržení státního zřízení“. Politik během zatýkání ve svém kyjevském bytě podle očitých svědků utekl na střechu a vyhrožoval, že skočí. Křičel také, že „Porošenko je zloděj a zrádce“, dokud nebyl zadržen agenty.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…