Stovky odpůrců Hradu na Staromáku: Ten Pi-Tchus. Rudé trenky s prasetem. Bolševik Zeman...

28.10.2016 18:15

Staroměstské náměstí se pomalu chystá na nehradní oslavu státního svátku. Má jít o radostnou akci bez projevů zloby a naschválů, které podle pořadatelů akce zřejmě proudí z Hradu. Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík před pár dny svolal akci do podhradí na protest proti udělení/neudělení státního vyznamenání panu Jiřímu Bradymu. Akce se pomalu rozjíždí. Nechybí česká vlajka, vlajka EU, ale také vlajka s prasetem.

Stovky odpůrců Hradu na Staromáku: Ten Pi-Tchus. Rudé trenky s prasetem. Bolševik Zeman...
Foto: Lucie Štěchová
Popisek: Protestní akce na Staroměstském náměstí.

„Radostná oslava státního svátku. V podhradí se scházejí lidé, kteří si zazpívají a promluví o tom, co je trápí, co těší a v co doufají. Vyznamenání se dočká přeživší holocaustu, který zasvětil život upozorňování na jeho příčiny i hrůzy, pan Jiří Brady," píší k akci svolavatelé na Facebooku.

Před šestou hodinou se Staroměstské náměstí začalo plnit lidmi. Na scéně pod pódiem se objevuje česká vlajka, ale spolu s ní i vlajka Evropské unie. Někteří lidé si s sebou také nesou červené prapory napodobující rudé trenýrky, které před více než rokem vlály nad Hradem. Na těchto vlajkách je v plné kráse vyvedeno velké černé prasátko.

Na náměstí stojí pódium s fotkami s dalajlámou a Václavem Havlem. Nechybí ani transparenty s nápisy „Čína ven z ČR! Bolševik Miloš Zeman s nimi. Free Tibet. Zatím na náměstí postávají stovky lidí. Chtějí prý vyjádřit nesouhlas s počínáním prezidenta Zemana. Toho bez obalu označují za „komunistu", „proruského zrádce" a tak podobně. „Zeman čínský červ!" „Zeman ruský šváb! „Zeman je lhář!" „Jsme západ!" Tato hesla jsou k vidění na dalších transparentech.

Na akci už před oficiálním začátkem dohlíží policie. Na místě stojí dva antony. Před pódiem už není jediné volné místečko. Prostor je bezezbytku zaplněn a to seniory, rodiči s dětmi i studenty. Sešli se občané všech věkových kategorií.

Pochod ze Staroměstského náměstí k Hradu

Akcí na Staroměstském náměstí však nic nekončí. Jedeme dál, jak se v Česku občas říká. Po 20. hodině se občané ze Staroměstského náměstí vydají na pochod k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

„Radostný pochod oslavující vznik samostatného Československa! Pojďte s námi zapálit svíčku k soše T. G. Masaryka na Hradčanské náměstí. Pochod bude začínat ihned po skončení akce Oslavy státního svátku v podhradí na Staroměstském náměstí přibližně ve 20 hodin, sraz všech účastníků pochodu u Orloje," píší organizátoři na sociální síti Facebook.

Akci dále sledujeme...


(Foto: Lucie Štěchová)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…