Strach, co Babiš provede. Je to zlé. Pekarová se bojí

14.01.2021 7:45

45. prezident USA Donald Trump celé týdny odmítal uznat, že prohrál volby. Jeho neutuchající víra, že mu byly ukradeny volby, vyvrcholila příchodem jeho příznivců do Washingtonu a nepokoji v sídle americké demokracie - v Kapitolu, které si vyžádaly dokonce pět lidských životů. Předsedkyně TOP 09 se obává, že by se český premiér Andrej Babiš (ANO) mohl zachovat stejně a mohl by odmítnout uznat svou porážku v blížících se volbách do Sněmovny.

Strach, co Babiš provede. Je to zlé. Pekarová se bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Končící americký prezident Donald Trump v listopadu loňského roku prohrál volby, ale svou prohru odmítal uznat. Ani poté, co vítězství demokratického kandidáta Joa Bidena stvrdily všechny státy USA, nechtěl Trump uznat, že jeho éra v úřadu prezidenta končí a vyhlašoval, že mu bylo ukradeno vítězství ve volbách. Soudy to však nepotvrdily.

Na 6. ledna Trump sezval své příznivce na demonstraci do Washingtonu a oznamoval, že to „bude divoké“.

A také bylo.

Nejradikálnější stoupenci Donalda Trumpa pronikli do Kapitolu a přinutili zákonodárce dočasně přerušit jednání obou komor amerického Kongresu, kde měl být Biden stvrzen jako definitivní vítěz.

Nepokoje ve Washingtonu si bohužel vyžádaly pět obětí na životech a média ve Spojených státech informují o tom, že se celé hlavní město mění v pevnost, protože existují obavy, že se Trumpovi příznivci pokusí narušit Bidenův vstup do úřadu 20. ledna. Třeba i se zbraněmi v rukou.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má obavy, že stávající předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) by se po případné prohře v podzimních volbách do Sněmovny mohl zachovat podobně jako Trump. Mohl by odmítnout uznat svou prohru a odvolávat se přitom na početnou skupinu svých podporovatelů.

Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásila, že koalice Pirátů a STAN je pro konzervativní blok ODS, TOP 09 a lidovců přirozeným povolebním partnerem.

„Soupeř je někde jinde. A snad si můžeme my, demokraté, uvědomit, že aktuální dění v Americe nám teď ukazuje potenciální velmi negativní scénář, který by mohl nastat i u nás. A k němuž dospívají lidé, kteří se k demokracii chovají jako ke kusu hadru,“ upozornila Pekarová Adamová.

„Já myslím, že premiérova slova „nikdy neodstoupím, nechť si to všichni zapamatují“, všichni máme v paměti. Andrej Babiš se se svým obdivem k Donaldu Trumpovi nikdy netajil. Červenou čepici sice po útoku na Kapitol už sundal, ale trvalo mu to. Co se stalo ve Washingtonu, si také nikdo ještě před měsícem neuměl v Americe představit. Myslím, že opravdu spád těch událostí může být pak nakonec velmi rychlý,“ rozvedla svou myšlenku.

Prý nechce Andreji Babišovi nic podsouvat, ale varuje, že tu existuje negativní scénář, který by Babiš mohl zkusit okopírovat v případě, ze v říjnových volbách do Sněmovny neuspěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…