Strany nechtějí Zemanovi sahat do pravomocí

27.09.2013 13:15

Po volbách bude prezident Miloš Zeman udílet pokus k sestavení vlády. V této věci má Zeman volnou ruku. Může jmenovat předsedu nejsilnější strany anebo dát příležitost tomu, kdo bude mít největší šanci na sestavení kabinetu a získání důvěry ve sněmovně. Samotné politické strany se pak nechystají na změnu pravomocí hlavy státu. Napsal server Aktuálně.cz.

Strany nechtějí Zemanovi sahat do pravomocí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman v Hodoníně

Například sociální demokracie by do výběru budoucího premiéra prezidentovi nemluvila. Přesto chce současný stav upravit.

Pokusy pro sestavení vlády by měly mít stanovené termíny

"Chtěli bychom prosadit stanovení termínů pro jednotlivé pokusy k sestavení vlády a v některých případech zavést dělenou jmenovací pravomoc, například v případě jmenování členů bankovní rady ČNB - zde bychom chtěli, aby se na jejich jmenování podílel kromě prezidenta ještě Senát," vysvětlil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Pro podobnou změnu by ovšem bylo potřeba změnit Ústavu. K dosažení třípětinové většiny by však ČSSD podle posledního průzkumu CVVM scházel jeden hlas.

SPOZ ani KSČM nechtějí zasahovat do rozhodování přímo voleného rezidenta

Do změny prezidentských pravomocí se chce sociální demokracie pustit hned po volbách. Shodu chce hledat napříč politickým spektrem.

Zásah do činnosti prezidenta ale už dopředu odmítli komunisté i Strana práv občanů – zemanovci. "Pan prezident se vzdal tří svých kompetencí - amnestie, milostí a jmenování profesorů. Myslíme si, že další změna prezidentských pravomocí by byla kontraproduktivní," poukázal místopředseda SPOZu Vladimír Kruliš.

ANO by chtělo prezidentovi vymezit lhůty pro jednotlivé kroky

Podobně se vyjádřilo i hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Přesto by ČSSD mohla s ANO najít společnou řeč. Zejména v otázce lhůt. „Musí být jasně vymezeno, jaké úkony je povinen provádět a jakou lhůtu na tyto patřičné kroky má," konstatoval Jaromír Hasoň z ANO s tím, že pravidla musí platit pro všechny, ale musí být také jasná a jednoznačná. "Aby si je každý prezident nevykládal tak, jak se mu zrovna hodí," doplnil.

K úpravě Ústavy by přikročila i ODS. Pro ni ale není omezení pravomocí prezidenta hlavním tématem předčasných voleb.

TOP 09 odmítá zavést povinnost prezidenta pověřit předsedu nejsilnější strany sestavením vlády. "Jsou možné povolební situace, kde nejsilnější strana je izolována a ostatní strany dohromady mají většinu ve sněmovně," prohlásil šéf strany a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Připomněl situaci po volbách v roce 2010.

K zásahu do prezidentských pravomocí se otevřeně hlásí Strana zelených, DSSS a NS-LEV 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…