Strašně smutný. Nora Fridrichová v ČT popravovala Babiše. S pomocí těchto lidí

21.09.2020 9:41

Babiš? Kapitán, kterému Titanic vrazil do ledovce a on se teprve teď ptá, co má dělat. Odborníci se u Nory Fridrichové pustili do premiéra.

Strašně smutný. Nora Fridrichová v ČT popravovala Babiše. S pomocí těchto lidí
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová v České televizi připomněla, jak český premiér Andrej Babiš (ANO) na jaře říkal, že jsme premianty ve zvládání koronavirové epidemie a jak se od nás učí celý svět.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

Jenže jaro se přehouplo do léta, léto do podzimu a v Česku za pár dní přibylo hned 12 tisíc nakažených. Molekulární biolog a odborník na DNA diagnostiku Omar Šerý na adresu předsedy vlády poznamenal, že promarnil letní měsíce, kdy mohl, například, nechat posílit systém hygienických stanic a teď připomíná kapitána pověstného parníku Titanic, s nímž narazil do ledovce a teprve teď se ptá, co by měl dělat.

„Můžeme říci, že epidemie koronaviru nám v České republice právě v tomto týdnu vypukla, protože máme zhruba těch 1500 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Teď se mě ptáte jako kapitán Titanicu, který narazil do ledovce, co má dělat. Na to jsme měli půl roku na přípravy a bohužel se ukazuje, že ty přípravy jaksi k ničemu kloudnému nevedly,“ poznamenal Šerý.

Podle jeho názoru se může stát, že do konce října budou nemocnice zaplněny.

Lékař Martin Balík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze poznamenal, že vláda udělala z Česka na jaře pevnost, do které nevpustila koronavirus.  

„Koukali jsme se na západ od Aše a na sever a na jih, jak ten koronavirus docela jede. A říkali jsme si, jak jsme dobrý, že jsme se takhle odizolovali, zavřeli jsme dětem školy a přestali jsme komunikovat. Jenže tenhle stav je dlouhodobě neudržitelný,“ upozornil Balík.  

Jenže přes léto se zase uvolnila opatření víc než okolní země, na rozdíl od Německa nebo Slovenska či Polska Češi například mohli odložit roušky v obchodech, takže teď v české kotlině zažíváme situace, kterými si Francie nebo Německo prošly právě na jaře.

Někdejší vládní epidemiolog Rostislav Maďar české televizi sdělil, že premiéra informoval o možném zhoršení epidemiologické situace, a to i písemně, a doporučoval nošení roušek ve vnitřních prostorách.  

„Jinak hrozilo, že to po začátku školní docházky po uplynutí inkubační doby ‚bouchne‘. A to se i stalo,“ konstatoval Maďar.

Podle Babiše přesto není důvod k panice. „Chápu, že ze všech stran se na vás valí negativní zprávy, ale já jsem tady proto, abych vás uklidnil. Abych vám dal i některé pozitivní zprávy, které bohužel česká média, potažmo Česká televize nevysílá,“ sdělil voličům Babiš v jednom ze svých „Čau lidi“.

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci mu obratem vyčinil.

„Typický projev populistů, že jo. Všechno hodí na média a řeknou, média straší lidi,“ poznamenal Lebeda. Babiš podle něj počítal s tím, že virus zvládne s pomocí svého PR týmu. „Ale ten vir oni nezvládli,“ upozornil Lebeda.

Ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer byl k Babišovi také velmi kritický.

„Vytváříme vždy několik center, ze kterých vydáváme povely. Je absurdní, že máme ministerstvo zdravotnictví a současně vládního zmocněnce pro zdravotnictví, respektive zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví (Romana Prymulu). To je v té současné situaci skutečně absurdní. Už z mediálních výstupů je jasné, kdo vlastně celou situaci řídí, respektive, kdo tedy radí a komu naslouchá premiér,“ poznamenal Grubhoffer.

Poslední slovo dostal viceguvernér české národní banky Mojmír Hampl, který Babišově vládě vyčinil za její ekonomické chování. Vláda podle něj prohloubila státní dluh o 500 miliard korun, ale čas, který si za tuto velkou sumu koupila, promarnila.

„My jsme nechtěli žádná plošná opatření a máme je nebo se k nim blížíme. Chtěli jsme chytrou karanténu. Tu nemáme. Chtěli jsme dobrá data. Ta nemáme. Ve finále máme jeden jednoduchý výsledek. Máme obrovský deficit, obrovské zadlužení budoucích generací, za který jsme si koupili jenom čas, který jsme ale promarnili. A na konci roku budeme mít promarněný i ten deficit, protože ty peníze nakonec utratíme za něco jiného než za rozumnou pomoc ekonomice. Já myslím, že to je ztráta na všech frontách. Je to strašně smutný,“ zhodnotil počínání Babišova kabinetu Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …