Střední Čechy čekají opravy za peníze EU, volby i soud s Rathem

26.12.2013 21:43

Rekonstrukce památek, budování mateřských škol a cyklostezek nebo navyšování kapacit v domovech důchodců. To jsou oblasti, do nichž by v příštím roce měla ve středních Čechách zamířit velká část peněz, které zbývají v regionálním operačním programu.

Střední Čechy čekají opravy za peníze EU, volby i soud s Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pozornost médií se bude soustředit zejména na výsledek soudního líčení s bývalým hejtmanem Davidem Rathem obžalovaným z korupce. Do života Středočechů opět zasáhnou volby, na jaře je čeká výběr nových europoslanců a na podzim vystaví účet starostům v komunálních volbách. Lidé na Příbramsku, Kladensku a Kolínsku budou vybírat i nové senátory.

Lze předpokládat, že budou pokračovat spory kolem plánovaného rušení vojenského újezdu v Brdech. Středočeši mají na věc jiný názor než Ministerstvo obrany nebo sousední Plzeňský kraj. Armáda se kvůli úsporám stahuje také z Rakovníka, kde už nebude působit ženijní útvar. Spory provázejí i některé zamýšlené investice, například záměr americké firmy Amazon vybudovat u Dobrovíze nedaleko Prahy velké distribuční centrum, či plánované rozšíření vodochodského letiště za severním okrajem Prahy.

Investiční akce, oprava památek

Kraj vedený sociálními demokraty a komunisty počítá s několika většími investičními akcemi v sociální oblasti. Prostředky by měly směřovat například na dokončení domova důchodců v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku, jehož torzo v obci stojí od 90. let. Dostavba zařízení s více než 150 lůžky vyjde na 171 milionů korun a měla by být z větší části hrazena z EU.

Zkrátka nepřijdou ani některé památky, hejtmanství má v plánu například opravu Veigertovského domu v Kolíně. Rekonstrukce potrvá od poloviny příštího roku do června 2015. V budově měla být původně expozice věnovaná Miloši Zemanovi, který se v Kolíně narodil. Prezident si to ale nepřeje a hejtman Josef Řihák (ČSSD) již řekl, že kraj bude jeho přání respektovat. Na jaře 2014 skončí poslední práce na rekonstrukci Jezuitské koleje v Kutné Hoře. Do obnovy areálu bylo v minulých letech investováno kolem 300 milionů.

Opravy povodňových škod

Kraj se také stále vypořádává s následky letošních povodní. Oříškem je hlavně stav mostů poškozených červnovou velkou vodou. Několik desítek jich bude nutné strhnout a postavit znovu. Hejtmanství tíží i některé závazky z minulosti, například muselo odložit platbu 175 milionů korun za výstavbu leteckého muzea v Mladé Boleslavi. Dokončenou budovu, na niž kraj nedostal evropskou dotaci, je nutné vybavit, což si vyžádá dalších 20 milionů.

Hotovo by mělo být vše v červenci 2014, je ale nutné ještě dořešit, kdo bude muzeum provozovat. Na druhou stranu kraj některé prostředky ušetří, protože už nemusí hradit veškeré regulační poplatky za pacienty. Počítá se zrušením zdravotnických poplatků s výjimkou 90 korun za pohotovost.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …