Středočeská ODS chce, aby šéf krajského zastoupení v Bruselu odstoupil

02.08.2012 12:51

Středočeská ODS požaduje okamžitý odchod šéfa krajského zastoupení v Bruselu Marka Semeráda (ČSSD). Práce, kterou vykonává, podle opozičních občanských demokratů neodpovídá jeho platu 90.000 korun měsíčně. Podle ODS by měl Semerád kraji také vrátit část vyplacených peněz. Hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD) uvedla, že kraj se Semerádem jedná o ukončení smlouvy. Věc ale podle ní není tak jednoduchá, informuje ČTK.

Středočeská ODS chce, aby šéf krajského zastoupení v Bruselu odstoupil
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

"Mám stanovisko právníků, že tuto smlouvu lze ukončit pouze dohodou, a k tomu musejí být obě strany. Je tam příslib, že smlouva bude ukončena k 31. srpnu," řekla ve čtvrtek Moravčíková ČTK a Českému rozhlasu. Semerád s tím podle ní předběžně souhlasil a nedostane za to žádnou kompenzaci.

Semerád si díky mandátní smlouvě vydělal přes 5 milionů

Mandátní smlouva, kterou se starostou Cerhenic na Kolínsku a krajským zastupitelem Semerádem uzavřel bývalý hejtman David Rath (dříve ČSSD), vyprší na konci příštího roku. Od prosince 2008 do května 2012 si Rathův blízký spolupracovník přišel podle ODS na 3,9 milionu korun a dalších 56.237 eur (zhruba 1,4 milionu korun).

"Ta spolupráce se musí ukončit okamžitě a prověřit, co tam vůbec pan Semerád do této doby dělal. Devadesát tisíc měsíčně není vůbec málo a ty výstupy nejsou adekvátní této částce. Myslím si, že Středočeský kraj by měl požadovat po panu Semerádovi vrácení části peněz," řekl ve čtvrtek novinářům kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati, podle nějž Semerád dostal trafiku od Ratha.

Smlouva byla uzavřena v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách

Smlouva nebyla uzavřena se Semerádem, ale s jeho firmou. Její ustanovení o proplácení služebního bytu, auta, cestovních a dalších náhrad přitom podle ODS odpovídají spíše zaměstnaneckému poměru. Podle občanských demokratů by mohlo jít o takzvaný švarcsystém. Smlouva se nelíbí ani Moravčíkové. "Byla uzavřena v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Ta odpovědnost ovšem padá na bývalého hejtmana, který ji podepsal," uvedla.

Semerád svou práci obhajuje. ČTK nedávno řekl, že je v Bruselu poměrně často. "Ač je to pro mě neúnosné, protože mám rodinu a tak dále, ale prostě jsem do toho něco investoval a chci tu misi tam dokončit," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…