Středočeské ODS se nelíbí zaměření krajského infocentra na Čínu

31.05.2016 20:11

Středočeská ODS kritizuje využití krajského infocentra v pražské Husově ulici. Místo promyšlené podpory cestovního ruchu se zaměřuje jen na čínské turisty, tvrdí. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) naopak vidí v čínském zastoupení v Praze potenciál pro další rozvoj, píše ČTK.

Středočeské ODS se nelíbí zaměření krajského infocentra na Čínu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

„Informační centrum Středočeského kraje nikdy nemělo za cíl slepě posílat turisty jen na Karlštejn nebo jen na Konopiště. Právě naopak. Dařilo se nám poutat na další zajímavá místa v kraji a zaznamenali jsme mimořádný zájem nejen ze strany zahraničních, ale i českých turistů,“ sdělil dnes ČTK volební lídr krajské ODS Martin Kupka s poukazem na fungování infocentra za někdejší krajské vlády ODS, KDU-ČSL a SNK ED. „Dnešní vedení kraje jde přesně opačnou cestou. Jako by snad v Praze nebyli jiní než čínští turisté,“ podotkl Kupka. Poukázal na to, že podle statistik čínští turisté představovali loni jen tři procenta zahraničních návštěvníků ČR.

Podle ODS prezentace čínských partnerů v budově může být, ale...

Za bývalé krajské vlády v čele s Petrem Bendlem (ODS) vznikla kvůli podpoře turistiky Středočeská turistická a informační služba (STIS), která je nyní v likvidaci. Bendlův nástupce David Rath (dříve ČSSD) tvrdil, že tato akciová společnost byla ustavena kvůli tunelování evropských peněz.

Petera připustil, že měl lepší představu o fungování infocentra, právě čínské zastoupení by ale podle něj mohlo pomoci. Kraj vedený sociálními demokraty a komunisty udržuje vztahy s partnerskou provincií S'-čchuan, která má v Husově ulici kontaktní místo spolu s leteckou společností Sichuan Airlines. „Recipročně by mělo 20. června vzniknout zastoupení Středočeského kraje v Čcheng-tu,“ uvedl hejtman.

Podle ODS prezentace čínských partnerů v budově může být, ale nesmí to být to jediné a hlavní. Na červnovém jednání krajského zastupitelstva bude žádat informace o tom, jakým způsobem je provoz budovy financován. Kupka také připomněl, že významnou část budov v Husově ulici má v současnosti v nájmu Nadace Centrum Pop Artu, jejímž zřizovatelem je mimo jiné bývalý kandidát na starostu Prahy 7 za ČSSD Daniel Štěpán. Kraj nadaci podle serveru Aktuálně.cz pronajímá přibližně 700 metrů čtverečních za 300 000 korun měsíčně, což ODS považuje za velmi nevýhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …