Stropnický potvrdil, že skončí ve vládě i ve Sněmovně

09.05.2018 6:21

Ministr zahraničí v demisi a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický potvrdil, že skončí ve vládě i ve Sněmovně. V hnutí ANO zůstane. Jednašedesátiletý bývalý velvyslanec v Itálii nebo ve Vatikánu by se rád vrátil do diplomacie. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN). Server Aktuálně.cz minulý týden s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Stropnický bude velvyslancem v Izraeli.

Stropnický potvrdil, že skončí ve vládě i ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický

„Na post ve ‚druhé vládě‘ neaspiruji. Sněmovna má pro mě příliš mnoho negativní energie,“ uvedl Stropnický. Prezidentovi Miloši Zemanovi podle svých slov také řekl, že přirozený mu přijde návrat do diplomacie. Podle vznikající dohody o vytvoření koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD, která má vystřídat nynější kabinet ANO v demisi, by mělo křeslo ministra zahraničí připadnout sociální demokracii. Zeman už letos v dubnu uvedl, že zájmu Stropnického stát se velvyslancem vyhoví.

Zda zamíří na místo velvyslance v Izraeli, Stropnický nepotvrdil. „Není důvod bořit mosty,“ odpověděl na otázku, zda zůstane členem ANO. K setrvání v politice ho přemlouval předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, řekl Stropnický. Doplnil, že se mu zdá nefér z hnutí vystoupit v době, kdy ANO prožívá složité chvíle kolem sestavování vlády.

Po ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi jde o druhého vysoce postaveného politika ANO, který ohlásil odchod z vlády i Sněmovny. V obou případech jde o výrazné symboly hnutí v Praze, které v říjnových volbách získaly dohromady 33 000 preferenčních hlasů, upozornily LN.

Českým velvyslancem v Izraeli je od roku 2014 Ivo Schwarz. Standardní doba pro výkon funkce jsou čtyři roky. Stropnický v diplomacii působil v 90. letech minulého století, vedle Itálie a Vatikánu byl také velvyslancem v Portugalsku. V minulé koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedl Ministerstvo obrany. Ojediněle se také vracel k původnímu hereckému povolání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…