Studenty nečeká spokojené stáří. Jejich důchody budou fuč, píše Keller

27.02.2012 9:51

Reformy vlády premiéra Petra Nečase (ODS) stavějí lidi před rozhodnutí, zda si vybrat špatné nebo ještě horší. Už to došlo studentům a jejich učitelům, proto na vysokých školách začíná týden nespokojenosti. Píše Jan Keller v komentáři pro deník Právo.

Studenty nečeká spokojené stáří. Jejich důchody budou fuč, píše Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

Podle Kellera si dnešní studenti už zanedlouho uvědomí, co jim přinese Drábkova penzijní reforma.  I zde si budou zcela svobodně vybírat mezi špatným a ještě horším.

Průběžný penzijní systém vláda devastuje svými kroky

Nedávno jsme se dověděli, že schodek důchodového účtu se za minulý rok vyšplhal ke 40 miliardám korun. To se bude dále zhoršovat nejenom kvůli stárnutí populace. Vláda sama zhoršuje bilanci důchodového účtu pomocí faktické podpory švarcsystému v novém zákoníku práce, zastropováním pojistného pro bohaté a osvobozením řady příjmů od pojistného, píše Keller v Právu.

Průběžný penzijní systém je devastován vládními kroky, což je dárek pro soukromé penzijní fondy, které už zahájily nábor nových klientů. Čím více lidí se kvůli propadu důchodového účtu upíše soukromým fondům, tím rychleji se bude zvyšovat propad průběžného účtu. Desítky miliard pak nedostane solidární účet, ale soukromí vlastníci.

U soukromých fondů bude výnos kolem dvou procent. Inflace je přitom na třech procentech

Soukromé fondy nedokáží zachránit současnou mladou generaci, myslí si Keller. Solidnější představitelé těchto fondů prohlásili, že u nich pojištěnec může očekávat roční výnos kolem jednoho až dvou procent. Přitom současná míra inflace překročila tři procenta. Míru inflace ještě zvýší stovky miliard eur, které se mají vytisknout na podporu velkých evropských bank.

Současní studenti půjdou do důchodu kolem roku 2060. Keller se v Právu obává toho, že v té době bude průběžný penzijní systém už dávno rozvrácen a v soukromých penzijních fondech se kvůli inflaci po jejich penězích jen zapráší.

Na dnešní mladé a silné věkové ročníky rozhodně nečeká spokojené stáří. Ani přesto, že si jako pojistku pro skvělou budoucnost už brzy připlatí i školné, dodává Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…