Svědek z kauzy CASA jde k soudu. Má se řešit jeho sexuální kauza

06.03.2013 7:39

Obvodní soud pro Prahu 9 dnes otevře případ bývalého armádního pilota Karla Daňhela, který je obviněn z pohlavního zneužití. Daňhel je také svědkem v kauze nákupu údajně předražených letounů CASA, a dává s tím své trestní stíhání do spojitosti. Za pohlavní zneužití mu hrozí až desetileté vězení.

Svědek z kauzy CASA jde k soudu. Má se řešit jeho sexuální kauza
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

Policie obvinila Daňhela loni v červenci. Jeho advokátka Lucie Hrdá později sdělila, že se prý hlavní svědkyně přiznala k vymyšlené výpovědi. Kriminalisté podle Hrdé vyvíjeli na dívku nátlak, což ale policie odmítá. Také Generální inspekce bezpečnostních sborů, která postup vyšetřovatelů prověřovala, nic podobného nezjistila.

Policisté Daňhela nakonec pustili z cely předběžného zadržení a vyšetřování vedou na svobodě. Dívce podle Hrdé nehrozí za případné lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo 15 let. Do narozenin prý chybělo několik dní.

Daňhel dává obvinění do souvislosti také s kauzou letounů CASA. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k jejich nákupu. Podle jeho slov na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany.

Nákup letounů CASA pro českou armádu byl podle policie předražen o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…