Švédové chtějí dostat uprchlíky ze země. A to tímto způsobem

25.08.2016 21:17

Švédská vláda hlásí úspěch. Rostou počty uprchlíků, kteří stahují své žádosti o azyl a míří zpět domů. Není to však zadarmo. Na cestu domů migranti dostávají přibližně 84 tisíc českých korun, čili 30 tisíc korun švédských pro jednotlivce. Rodiny pak dostávají za opuštění Švédska ještě víc.

Švédové chtějí dostat uprchlíky ze země. A to tímto způsobem
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Švédové hlásí rostoucí počet migrantů, kteří stahují v této severské zemi své žádosti o azyl a směřují domů. Podle serveru The Independent totiž zjišťují, že na severu Evropy nemají na růžích ustláno. Původně se přitom zdálo, že tato země může být takřka rájem pro uprchlíky, především díky štědrému sociálnímu systému. Jenže namísto snů přišla realita, kde uprchlíci prožívali celé měsíce v provizorních uprchlických táborech. A nebylo jim dvakrát teplo.

Možná i proto nemalá část migrantů kývla na to, že se dobrovolně vrátí do svých domovských zemí. Server britského deníku The Independent k tomu poznamenává, že jsou ke svému rozhodnutí běženci motivováni i finančně. Na cestu domů dostanou 30 tisíc švédských korun, pokud jde o jednotlivce. Rodiny, které se rozhodnou dobrovolně odejít domů, dostanou 75 tisíc švédských korun, což je přibližně 210 tisíc korun našich.

Celý text v angličtině naleznete zde

„Jen přibližně pro 500 uprchlíků ze 160 tisíc příchozích se podařilo najít práci,“ píše server. I proto švédská vláda přijala přísnější pravidla pro slučování uprchlických rodin. Zdá se navíc, že se mění nálady švédské společnosti, vstřícnost vůči migrantům je stále slabší. Z dostupných statistik lze vyčíst, že počet uprchlíků z Iráku, kteří se chystají domů, je vyšší než počet nových žadatelů o azyl.

Doktorka Erna Rijnierse od Lékařů bez hranic si k tématu dovolila poznamenat, že se mnozí lidé v Evropě snaží zabránit migrantům v cestě na starý kontinent, ale už se nezabývají otázkou, co zoufalé lidi žene na cestu do Evropy, ačkoli dobře vědí, že je to cesta životu nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…