Světoznámý filmař: Je mi líto, ale Donald Trump volby vyhraje

27.07.2016 11:31

„Je mi líto, že musím být poslem špatných zpráv, ale Donald J. Trump se stane vítězem listopadových voleb. Tento ubohý, nebezpečný a ignorantský klaun a naprostý sociopat bude naším příštím prezidentem. Prezident Trump. Zvykněte si na tato slova, budete je totiž muset vyslovovat další čtyři roky: ‚Prezident Trump‘,“ napsal na svou internetovou stránku známý americký dokumentarista Michael Moore a přidal hned pět důvodů, proč k tomu dojde.

Světoznámý filmař: Je mi líto, ale Donald Trump volby vyhraje
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

Celý text v originálním znění dostupný ZDE

„Ještě nikdy ve svém životě jsem si tolik nepřál mýlit se, než si to přeji nyní,“ uvedl dokumentarista v úvodu svého článku.

„Nechápejte mě špatně. Pořád mám naději v zemi, ve které žiji. Věci se mění k lepšímu. Levice zvítězila kulturní válku. Homosexuálové mohou vstoupit ve svazek manželský. Většina dnešních Američanů má liberální přístup téměř ke všem ožehavým tématům: rovný plat pro obě pohlaví, legalizace potratu, ochrana životního prostředí, větší kontrola prodeje zbraní, legalizace marihuany – dochází k velkým změnám, což je pozitivní,“ píše Moore.

„Nemám pochyby o tom, že kdyby lidé mohli volit z pohodlí svých křesel skrze X-box nebo PlayStation, Hillary by jasně zvítězila. Tak to bohužel v Americe ovšem nefunguje. Pokud chtějí lidé volit, musí opustit svůj dům. To znamená, že se k volbám dostaví tak polovina voličů. Vše bude tedy v listopadu záležet na tom, kdo má ty nejmotivovanější příznivce, kteří budou ochotni vyvinout takovou aktivitu. Všichni známe Trumpovy příznivce, to jsou přesně ti lidé, o kterých mluvím,“ přidal Moore.

V první řadě se Trump zaměří na státy, které tvoří takzvaný „Rust belt“, tedy převážně industriální státy na americkém středozápadě. V těchto státech Trump Clintonovou, která vždy podporovala NAFTU, podle Moora doslova zničí. Právě NAFTA totiž přispěla k odlivu pracovních míst do Mexika.

„Když stál Trump ve stínu továrny Ford během primárek v Michiganu, pohrozil této korporaci, že jestli skutečně uzavřou továrnu v USA a přestěhují produkci do Mexika, uvalí na automobily smontované v Mexiku a poté importované do USA 35procentní daň. Když se poté navíc opřel i do Applu a ujistil přítomný dav, že jej donutí vyrábět jeho produkty ve Spojených státech, dav jásal,“ uvedl Moore.

Právě tito lidé si dají tu práci, zvednou se z pohovky a přijdou k volbám. Jsou to lidé, kterým se dříve říkalo „střední třída“, dnes spíš spadají do kategorie třídy pracovní, tedy za toho předpokladu, že práci mají. Tito lidé nemusí nezbytně Trumpa milovat, nemusí ho ani mít rádi, ale považují ho za jediného člověka, který do určité míry stojí na jejich straně.

Druhým důvodem Trumpova budoucího volebního úspěchu je konec dominantní pozice „bílého muže“. „Po 240 let vládl Spojeným státům bílý muž, tato éra se chýlí ke konci. Nyní se do popředí dostávají ženy,“ uvedl Moore.

V lidech (mužích) se šíří panika, moc jim vykluzuje z prstů. Feministky získávají stále prominentnější postavení. „Poté, co jsme prošli osmi lety vlády černého muže, máme jen tak tiše sedět a sledovat, jak se moci chápe žena a říká nám, co máme dělat? Poté by se do Bílého domu mohl dostat homosexuál! Sami vidíte, kam toto spěje. Na konci bude téhle zemi vládnout posranej křeček. To musí přestat!“ nabídl dokumentarista sondu do hlubin duše Trumpova voliče.

Clintonové se nedá věřit

Další problém, který napomůže podle Moora Trumpovi zvítězit, představuje jeho protikandidátka – Hillary Clintonová.

„Je očividné, že naším největším problémem není Trump, ale Hillary. Je neuvěřitelně nepopulární – téměř 70 % všech voličů se domnívá, že se jí nedá věřit. Reprezentuje starý model politiky, což znamená, že nevěří v nic jiného než v to, co jí může pomoci ke zvolení. Právě z tohoto důvodu jeden den lobbuje za homosexuální sňatky, a druhý den je odsuzuje,“ míní Moore.

Žádný z dnešních demokratů se neprobudí 8. listopadu s úsměvem na tváři celý nadšený, že jde volit Clintonovou. To nadšení prostě vyprchalo. A jelikož v letošní volbě půjde jen o to, kdo zvládne dostat své přívržence z pohodlí jejich domovů, Clintonová nemá šanci.

Čtvrtý problém, který hraje Trumpovi do karet, nazývá Moore „hlasem z deprese“. Zde dokumentarista propírá již dříve diskutovaný problém zklamaných voličů Bernieho Sanderse. Podle Moora se většina těchto lidí nakonec odhodlá a budou volit Clintonovou, ale nebude tam žádná vášeň, nestrhnou s sebou dalších deset voličů – bude to „hlas z deprese“.

Proč Trump? Proč ne?

Poslední Moorův argument rezonuje kolem voličů, kteří budou volit Trumpa jen proto, „že můžou“.

„Nezapomeňte, ve volební místnosti je člověk sám. Nikdo ho tam neruší, nikdo mu nenašeptává, jak by se měl rozhodnout. Nejsou tam žádné kamery, manželky, děti, nadřízení, policisté, prostě nikdo. Můžete tam být, jak dlouho chcete. Svou volbu si můžete rozmyslet klidně i na místě. Můžete tam nakonec napsat třeba Mickey Mouse nebo kačera Donalda. Nejsou tam žádná pravidla. Právě v takovém prostředí se spousta lidí spontánně rozhodne ze vzteku na celou společnost, na upadající politický systém, volit Donalda Trumpa. Ne proto, že souhlasí s jeho politikou, ale čistě jen proto, že můžou,“ míní Moore.

Poslední film Michaela Moora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…