Svoboda podle receptu kuchařky Jourové. Jakl přeje dobrou chuť

19.05.2023 14:29 | Komentář

Veřejným prostorem před pár dny prolétla informace, že Václav Moravec, coby vědecký pracovník, dostane pro svůj tým od společnosti Google milion eur na boj s dezinformacemi. Podporu pro boj s dezinformacemi obdrží také tým politoložky Anny Shavit. Někdejší spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl si v této souvislosti položil otázku, zda lze přitom všem boji s dezinformacemi ještě vážně říkat, že máme svobodu slova.

Svoboda podle receptu kuchařky Jourové. Jakl přeje dobrou chuť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky za časů Václava Klause, Ladislav Jakl, se obul do české eurokomisařky Věry Jourové.

Ladislav Jakl sleduje snahy EU o regulaci svobody slova v médiích a v úvaze uveřejněné na stránkách Institutu Václava Klause ho to vrátilo až do časů, kdy se místo o demokracii mluvilo o lidové demokracii. Demokracie to však v žádném případě nebyla a podle Jakla je jasné, že svoboda slova regulovaná z Bruselu již nebude skutečnou svobodou slova.

„Je až legrační, jak se nám tohle myšlení vrací vždy v úplně stejné podobě. Pečovatelé o naše dobro nikdy nic nového nevymyslí a nikdy nic starého nezapomenou. Co se osvědčilo v jiných řízených společnostech, musí se přece osvědčit i nyní. Myslí si to například někdejší Češka a nyní eurokomisařka pro ‚hodnoty a transparentnost‘ Věra Jourová. Nedávno si třeba postěžovala, že Twitter snižuje počet zaměstnanců a málo cenzuruje,“ poznamenal Jakl na stránkách Institutu Václava Klause.

Hned pokračoval a připomínal nejen Věře Jourové, že svobodu slova zaručuje Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.

„Zákonem, a už vůbec ne nějakou euroregulací nelze svobodu slova posilovat. Prostě proto, že nic takového žádný zákon neumí a naše ústava to ani neumožňuje. Podle ústavy (odst. 4 již zmíněného článku 17 Listiny práv a svobod) lze svobodu slova zákonem pouze omezit,“ konstatoval.

Připomínal také, že každý člověk nese odpovědnost za informace, které šíří, a může se ocitnout před soudem a soudním rozhodnutím vyzván k omluvě, či může být potrestán, pokud svými případně zavádějícími informacemi někoho poškodil na pověsti či jinak.

„Je dobře, že v obrazárnách místo aktů nepředvádějí pietní akty. Je dobře, když panuje demokracie, a ne socialistická demokracie. Je dobře, že svoboda slova je chráněna ústavou a že místo ní není dosud zavedena ‚posílená‘ svoboda podle receptu kuchařky Jourové. I když se nám podobný pokrm leckteří ochránci našeho dobra snaží servírovat stále častěji,“ uzavřel Jakl.

V této souvislosti není bez zajímavosti, že moderátor ČT Václav Moravec dostal spolu s kolegy jako vědecký pracovník grant od Googlu na boj s dezinformacemi. Informoval o tom kupříkladu web Mediář.cz.

„Americká technologická společnost Google dá Univerzitě Karlově jeden milion eur (zhruba 23,5 milionu Kč) na boj s dezinformacemi a posilování mediálních dovedností. Technologický gigant dnes oznámil spolupráci se Středoevropskou observatoří digitálních médií (CEDMO), multidisciplinárním centrem, které sdružuje výzkumníky či pracovníky fact-checkingových organizací z Česka, Slovenska a Polska. Projekt vede Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Hlavním koordinátorem je moderátor České televize a výzkumník Václav Moravec,“ napsal server.

Grant z obdobného ranku obdržela politoložka Anna Shavbit s kolegyněmi. Bude zkoumat odolnost médií proti dezinformacím.

„Vědkyně z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK se podílejí na mezinárodním výzkumu odolnosti médií vůči dezinformacím a propagandě. Tříletý grant Horizon Europe získaly s dalšími evropskými výzkumnými institucemi. Výzkumný projekt s názvem Resilient Media for Democracy in the Digital Age (ReMeD) začal letos na jaře. Výzkumná část se zaměří na profesionální novináře, tvůrce alternativního mediálního obsahu, uživatele médií, samotná média, fungování mediálního trhu nebo také legislativu a regulace,“ uvedl server Lupa.cz.

Součástí projektu bude také podpora vzdělávání novinářů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…