Svobodní si každý rok připomínají Aloise Rašína

22.02.2022 11:25 | Ze sítí

Jako každý rok, tak i letos si Libor Vondráček společně se svými kolegy ze Svobodných připomněli letos již 99. výroční od tragického úmrtí Aloise Rašína, prvního československého ministra financí, který si získal pověst budovatele státu a stabilizátora rozvrácených poválečných státních financí.

Svobodní si každý rok připomínají Aloise Rašína
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Osoba Aloise Rašína je pro nás mimořádnou inspirací. Obzvláště, když si uvědomíme, jaké procesy u nás dnes probíhají, jakým způsobem je sestaven náš státní rozpočet, ale také to, jak drakonicky se stát chová ke svým občanům, když po nich chce, aby se orientovali v legislativní džungli, která by se určitě dr. Rašínovi jako právníkovi nelíbila,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných, který u příležitosti Rašínova výročí upozornil také na to, že sám stát nedodržuje své vlastní zákony. Narážel tím na zákon z roku 1933, podle kterého měl být nejen Rastislavu Štefánikovi, ale také právě Aloisi Rašínovi vybudován památník. Doposud se tak nestalo. 
 
 
„Vlády doposud svou zákonem stanovenou povinnost nesplnily, a prozatím ani stávající vláda nemá v úmyslu platný zákon dodržovat. Pokud dnes stát mnohdy tvrdě vynucuje dodržování zákonů, ale i opakovaně rušených opatření, měl by jít příkladem nebo by měl zákon zrušit! Rušení legislativní džungle by jistě Alois Rašín, doktor práv a první ministr financí, fandil,“ domnívá se Vondráček. 
 
Vondráček již v minulosti uvedl, že Alois Rašín by měl být inspirací i pro dnešní představitele státu. Nejen kvůli tomu, že byl zakladatelem tehdy československé koruny, ale že tvrdě prosazoval politiky rozpočtové zodpovědnosti a především vyrovnaného státního rozpočtu. „Stejnou politiku bychom měli prosazovat i dnes. Chránit naši korunu a nezadlužovat stát,“ dodal Vondráček. 
 
 
5. ledna 1923 ráno byl Alois Rašín u svého bydliště v Žitné ulici střelen do zad. Pachatelem atentátu byl devatenáctiletý anarchokomunista Josef Šoupal, který si za tento čin odpykal 18 let vězení.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…