Švýcaři hlasovali o snadnějším vyhošťování běženců. Ale nakonec jej prý odmítli

28.02.2016 20:56

Švýcarští občané se v referendu vyjádřili k návrhu, podle něhož by bylo možné ze země snáze deportovat uprchlíka, jenž se dopustil závažných zločinů. Zjednodušení mělo spočívat v tom, že by se deportací nezabýval soud. Podle odhadů řekli voliči tomuto návrhu jasné ne.

Švýcaři hlasovali o snadnějším vyhošťování běženců. Ale nakonec jej prý odmítli
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Vládní Švýcarská lidová strana (SVP) přišla s návrhem, jak ze země rychleji odeslat pryč ty migranty, kteří se dopustí nějakého závažného trestného činu. Mohli by být odesláni pryč ze země bez toho, aby se k jejich deportaci vyjadřoval soud. Aby takové opatření vstoupilo v platnost, musela by s ním vyslovit souhlas většina voličů ve většině správních oblastí (v kantonech). Již teď je jasné, že druhá podmínka splněna nebude.

Zastánci návrhu nedokázali zřejmě přesvědčit ani většinu voličů bez ohledu na to, v jakém kantonu žijí. Nejsou sice ještě sečeny všechny hlasy, ale zatím se zdá, že pro návrh hlasovalo asi 41 procent občanů.

Celou zprávu naleznete zde

„Zákon o vyhošťování odsouzených cizinců Švýcaři v referendu schválili již v roce 2010. Podle kritiků by se přijetím nové iniciativy bývali obešli soudci, kteří by už nerozhodovali o každém případu individuálně. Návrh předpokládal automatické deportace cizinců odsouzených za násilné trestné činy ihned poté, co si trest odpykají. Druhou skupinou jsou méně závažné činy, pokud se jich cizinci dopustí podruhé během deseti let. Podle ministra zahraničí Didiera Burkhaltera ale mohlo opatření postihnout například i hospodyni žijící v zemi 30 let, když nepošle včas daňové přiznání,“ píše agentura.

Mírnější varianta zákona z roku 2010, která tedy nakonec vstoupí v platnost, počítá s tím, že se proces vyhošťování neobejde bez rozhodnutí soudu. Rozhodovat se bude v případech, kdy se migrant dopustí závažné trestné činnosti v rozmezí 5 až patnácti let. Závažným trestným činem se myslí např. vražda, daňové podvody, únos a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…