Sype se to, sype. EU se otřásá, z Itálie přišel další úder. Voliči Okamury mohou jásat

14.05.2018 10:04

V Itálii se dva měsíce od parlamentních voleb rýsuje možná volební koalice. Její složení zaskočilo úplně všechny. Berlusconi bude nejspíše ve vládě chybět! Soud mu přitom jen před pár dny dal zelenou, Silvio může znovu kandidovat. Ještě horší osud potkal levicové tradiční strany, ty zcela ztratily svůj politický vliv. Italy zajímají daně a migrace. Dlouho platná rovnováha sil se zcela rozsypala, varuje Tereza Spencerová. Jde o Berlusconiho konec, nebo se vrátí v předčasných volbách?

Sype se to, sype. EU se otřásá, z Itálie přišel další úder. Voliči Okamury mohou jásat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Nová italská vláda je takříkajíc na spadnutí. Rodí se přitom za velmi nestandardních podmínek, kdy italským voličům došla jakákoliv trpělivost s tradičními partajemi. Těm v březnových volbách voliči dali jasně najevo, že chtějí změnu. Více než 50 % hlasů totiž obdržely protisystémové strany Hnutí pěti hvězd a Liga severu, která je na evropské úrovni partnerem hnutí SPD Tomia Okamury.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Prvně jmenované hnutí, založené v roce 2009 italským komikem Beppe Grillem, postavilo svou kampaň na levicovém boji s establishmentem. Strana také prosazuje přímou demokracii, omezení byrokracie a trvale udržitelný rozvoj. Hnutí získalo od voličů přes 10,5 milionů hlasů, což se rovná volebnímu zisku 32,6 %. Popularitu mu pomohl získat teprve jednatřicetiletý politik Luigi Di Maio, který se vloni stal jeho předsedou.

Pravicová, euroskeptická a silně protiimigrační Liga severu získala ve volbách „pouhých“ 5,6 milionu hlasů, nicméně se stala nejsilnější stranou takzvané středopravé koalice, v jejímž rámci kandidovala například i strana Vzhůru Itálie, v jejímž čele byste nepotkali nikoho jiného než čtyřnásobného italského premiéra Silvia Berlusconiho. Legendární italský politik ale získal o tři procenta méně než Liga severu, vedená mladým politikem Matteem Salvinim, a ten se tak stal de facto lídrem koalice.

Di Maio a Salvini spolu mohou poskládat pohodlnou parlamentní většinu, a tak bylo nasnadě, že spolu budou jednat o budoucí možné vládě. Několik společných bodů nalezli relativně snadno, obě strany jsou totiž skeptické k současné Evropské unii a zároveň se snaží hájit zájmy obyčejných Italů. Země na apeninském poloostrově by tak mohla mít nejvíce nacionalistickou vládu za poslední dekády. Salviniho Lize severu posvětil koaliční jednání i Silvio Berlusconi, předseda pravicové strany Vzhůru Itálie, čímž padla poslední překážka, která teoreticky mohla stát nové vládě v cestě.

Berlusconi prohlásil, že jeho strana nemá v úmyslu bránit koaličním vyjednáváním, ačkoli se sama takové vlády účastnit nebude a nejspíše ji ani nepodpoří při hlasování o vyslovení důvěry. Hnutí pěti hvězd požádalo Salviniho Ligu severu, aby se zbavila koalice s Berlusconim, který prý představuje politický establishment, proti kterému se hnutí zavázalo bojovat. Berlusconi prohlásil, že případné námluvy Salviniho s Di Maiem neznamenají konec středopravé koalice.

Jednání o nové antiestablishmentové vládě přichází poté, co italský prezident Sergio Mattarella pohrozil, že je schopen jmenovat vládu nestranických technokratů, nejsou-li jednotlivé strany schopny dospět k dohodě. Poté, co jej zástupci Hnutí pěti hvězd a Ligy severu informovali o svém záměru, svolil s pozdržením tohoto rozhodnutí. Mattarella přednesl minulý čtvrtek zásadní projev, ve kterém kritizoval stabilitu v Evropě, ale i samotnou Evropskou unii. Varoval před riziky plynoucími z případného oslabování evropské integrace. „Evropská budova se otřásá a potřebuje projít zásadní údržbou,“ řekl. Varuje přitom před příkladem z vlastní země, kde tradiční politika v březnových volbách zcela vyklidila scénu.

Podle posledních zpráv skutečně mezi oběma protisystémovými stranami může brzy dojít k finální dohodě. V neděli obě uskupení informovala prezidenta o tom, že jsou schopna předložit koaliční program a nominovat kandidáta na premiéra. Matteo Salvini, předseda Ligy severu, se nechal slyšet, že společně s Luigi Di Maiem „píší historii“. Pokud Mattarella přijme jejich premiérskou nominaci, vše důležité může proběhnout během několika dní. Nominant prý přitom nebude členem ani jedné ze stran budoucí koalice, bude však údajně mít širokou podporu v domácí i mezinárodní komunitě.

Zajímavé bude sledovat, jak se obě strany v programové otázce postaví k řízení ekonomiky. Zatímco Salviniho pravicoví euroskeptici měli v plánu výrazné snižování daní, Di Maiovo levicové hnutí plánovalo zavést nepodmíněný základní příjem. Pro druhou nejzadluženější zemi eurozóny mohou jednání o konkrétních bodech být klíčová. Druhým třecím bodem je migrační politika. Ačkoli lze obě hnutí označit za pronárodní, přístup Ligy severu v otázce migrantů je důraznější. Zajimavý je i plán Ligy severu na založení paralelní měny k euru. S tím údajně nemá problém ani Hnutí pěti hvězd.

Pokud by koaliční jednání zkrachovala, oba lídři se nechali slyšet, že jsou pro předčasné volby. To by mohlo znamenat opětovnou šanci i pro Silvia Berlusconiho. Matador italské politické scény může opět zamíchat kartami – milánský soud totiž v pátek rozhodl, že politik, odsouzený pro daňové úniky, bude za dobré chování zbaven posledního roku ze šestiletého zákazu vykonávání veřejných funkcí. Berlusconimu měl původně trest skončit až v roce 2019, i přesto však výraznou měrou zasáhl do březnových voleb. Pokud by Itálie skutečně dokráčela k předčasným volbám, mohl by Berlusconi opět vést stranu Vzhůru Itálie jako její právoplatný lídr. Mnohými již odepisovaný politik by se tak opět mohl vrátit na výsluní.

K situaci v Itálii se vyjádřila i známá novinářka Tereza Spencerová na svém facebooku. Varuje před koncem starých pořádků: „Tak Liga Severu a 5 hvězd, vítězové italských voleb, se domluvili na koalici – shodli se na zrušení daňových a jiných škrtících reforem, včetně navyšování věku odchodu do penze, na zavedení paralelní měny, která otevírá cestu k vystoupení z eurozóny, a chtějí s Bruselem ‚dojednat‘ nová fiskální pravidla, která by jim umožnila navyšovat výdaje, jinak... a k tomu se shodli, že jsou jasně proti imigraci, a že aby se nehádali, premiérem bude přijatelný ‚neutrál‘... než se k nim přidá ‚nesmrtelný‘ Silvio Berlusconi. Noční můra Bruselu se zhmotňuje, probruselský prezident Mattarella sice hrozí vypsáním předčasných voleb, ale ty pro změnu hrozí, že by nynější vítězové jen získali ještě víc hlasů… Sype se nám to, sype...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…