Syrská armáda ostřeluje uprchlický tábor Jarmúk, lidé prchají

05.04.2015 20:00

Syrská armáda od noci na dnešek bombarduje palestinský uprchlický tábor Jarmúk na předměstí metropole Damašku, který bojovníci organizace Islámský stát (IS) ovládli v rámci pokračujících bojů z 90 procent. Ze zbylých 18.000 palestinských civilistů obývajících tábor jich nyní stovky prchají pryč ve snaze najít bezpečí jidne. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní aktivisty.

Syrská armáda ostřeluje uprchlický tábor Jarmúk, lidé prchají
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Syrská armáda tábor ostřeluje z děl a podniká proti němu i letecké útoky. Z tábora uprchlo podle syrské televize asi 2000 lidí.

Obsazením tábora IS posílil svoje postavení v oblasti Damašku, přičemž jeho bojovníci se ocitli již jen několik málo kilometrů od sídla syrského prezidenta Bašára Asada.

Ještě před zahájením syrského konfliktu v roce 2011 sloužil tábor Jarmúk jako sídliště pro několik set tisíc palestinských uprchlíků. Vznikl jako dočasné útočiště pro palestinské uprchlíky v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení. Většina jeho obyvatel již utekla jinam, buď za hranice, nebo na jiná místa v Sýrii. Ti, kteří zbyli, se potýkají s nedostatkem potravin, vody a léků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…