Syrská noční můra nekončí: V koloně s civilisty vybuchl vůz

15.04.2017 18:00

Válkou zničenou Sýrií otřásla další hrůza. Občané se v autobusech přesouvali z obklíčených vesnic Fúa a Kafrája. Než se však dostali do Aleppa, zažili pravou noční můru. Ke koloně autobusů s civilisty zajel muž, jenž se vydával za humanitárního pracovníka, a u kolony nechal svůj vůz explodovat.

Syrská noční můra nekončí: V koloně s civilisty vybuchl vůz
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

U syrského Aleppa došlo k masakru, při němž zemřely desítky lidí. Jde o občany, kteří mířili do válkou zničeného Aleppa, které je už nějaký čas pod kontrolou vládních jednotek Bašára Asada, i díky bombám, které se na povstalce sídlící v Aleppu snášely z ruských letadel. Výměna civilistů je součástí dohody mezi vládou a povstalci. Někdo si však evidentně nepřál, aby tato výměna proběhla. Vůz, který nesl označení humanitární pomoci, avšak byl pravděpodobně napěchovaný výbušninami, zajel ke koloně autobusů a explodoval.

Syrská vládní agentura přinesla fotografie desítek mrtvých a ohořelých těl ležících kolem zčernalých autobusů, z nichž se valil hustý dým.

Celý článek v angličtině naleznete zde

V autobusech cestovali především obyvatelé z obležených vesnic Fúa a Kafrája. Sluší se však dodat, že lidem se příliš nechtělo opustit své domovy. „Neměli jsme na výběr,“ říkají obyvatelé zmíněných vesnic. Mnozí z nich proto opustili své domovy ve vzteku a nevědí, co s nimi bude dál. Jejich domovy leží ve vesnicích Fúa a Kafrája a lidé začasté netuší, co si v Aleppu počnou.

Znovu se potvrdilo, že válka v Sýrii je také válkou náboženskou, kde proti sobě stojí šiité a sunnité. Obyvatelé vesnic Fúa a Kafrája jsou většinou šiité. Většinu syrské populace ovšem tvoří sunnité. Vládnoucí tvoří menšina Alawitů, k nimž patří i prezident Asad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…