TOP 09 a ČSSD ve při. Předmětem sporu je ministr vnitra Chovanec a jednání policie

12.04.2016 15:05

Opoziční TOP 09 a ODS chtějí, aby ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vysvětlil ve Sněmovně chování policie při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. TOP 09 požádá o zařazení tohoto mimořádného bodu na příští čtvrtek. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že během bezpečnostních opatření se stalo několik případů, kdy byli čeští občané bezdůvodně šikanovaní a byla omezována jejich práva, a to včetně práva shromažďovacího. ČSSD se zařazením bodu nesouhlasí, ODS bude žádat mimořádnou schůzi.

TOP 09 a ČSSD ve při. Předmětem sporu je ministr vnitra Chovanec a jednání policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

O zařazení Chovancova vystoupení jednali poslanci v organizačním výboru, kde ČSSD předběžně uvedla, že by s návrhem souhlasila v termínu 21. dubna. "Pak se ale sešel poslanecký klub, na němž jsme se dohodli, že se zařazením bodu souhlasit nebudeme," řekl ČTK šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Předseda sněmovního klubu ODS Zdeněk Stanjura v této souvislosti řekl, že pokud Chovanec nevystoupí, bude ODS požadovat svolání mimořádné schůze.

Kalousek soudí, že policie se nedopustila nedopatření pouze svou horlivostí. "Zásahy budí dojem, že policie postupovala na základě centrálního politického zadání. Tyto kroky nelze zdůvodňovat policejní horlivostí, jak se snaží vymlouvat ministr vnitra," uvedl.

Kvůli incidentu na pražské FAMU se vedení školy již omluvil policejní prezident Tomáš Tuhý. Postup policistů v dopise děkanovi označil za "nevhodný a nadbytečný". Dva policisté kvůli němu čelí kárnému řízení. Chovanec na případu ale neshledal porušení zákona. Policie, která při návštěvě čínského prezidenta navštívila v souvislosti s vyvěšením vlajky budovu školy, byla podle něj jen neobratná a zbytečně horlivá. V neděli odmítl podezření, že policisté stranili Číňanům. Pokud se prokáže existence takového pokynu, odstoupí.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v řadě případů, a to proti odpůrcům i příznivcům prezidenta.

Kalousek byl jedním z politiků, kteří se domáhali během návštěvy čínského prezidenta vstupu na Hradčanské náměstí, kde se měla uskutečnit ohlášená demonstrace na podporu Tibetu. Policie tam demonstranty nevpustila. Organizace, které protest organizovaly, kvůli tomu podají správní žalobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…