TOP 09 chce přistoupit k fiskálnímu paktu. ODS návrh probere

30.01.2013 13:16

Vedení ODS se bude zabývat návrhem TOP 09, aby ČR ještě letos přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu, řekl po dnešním jednání vlády premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas (ODS). Zopakoval, že úterní rozhodnutí předsednictva koaličního partnera je zcela novým požadavkem, který dosud nezazněl. O postoji vedení ODS Nečas nejprve bude informovat své partnery ve vládě. Premiér to novinářům řekl po zasedání vlády, která ale tuto otázku neřešila.

TOP 09 chce přistoupit k fiskálnímu paktu. ODS návrh probere
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

TOP 09 v úterý nečekaně přišla s požadavkem, aby se Česko připojilo ke skoro rok staré dohodě zemí EU, podle níž mají země do svého práva zabudovat pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Dohoda je závazná pro členy eurozóny, ostatní se mohou přidat. Loni v březnu, kdy se dokument podepisoval, zůstaly stranou jen ČR a Velká Británie.

Nečas je zastáncem finanční ústavy

„Já jsem dlouhodobým zastáncem protidluhové brzdy, tedy toho, čemu říkáme finanční ústava," podotkl dnes Nečas. Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, dokonce přísnější, než jsou podmínky fiskálního paktu, už vláda přijala a nyní jej bude posuzovat český parlament.

ODS návrh TOP 09, která bez splnění této podmínky nechce podepsat novou koaliční smlouvu, zatím zná pouze z médií. Ve čtvrtek odpoledne se schází pracovní skupina zástupců koaličních stran, která připravuje revidovanou koaliční smlouvu. Sporné otázky, tedy zřejmě i tuto problematiku, pak má řešit jednání.

TOP 09 argumentuje tím, že pokud jsou podmínky české finanční ústavy přísnější než ty evropské, není důvod stát mimo společnou evropskou dohodu. Vláda loni podmínky paktu nepřijala s odůvodněním, že na něm není doma politický konsenzus, kritizoval jej například prezident Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…