TOP 09 chce zkrátit výpovědní lhůty u smluv s operátory

28.02.2019 15:42

Smlouvy s mobilními operátory na dobu neurčitou by měly mít výpovědní lhůtu maximálně sedm dnů, navrhuje TOP 09. Nyní jsou tyto lhůty minimálně třicetidenní. Podle TOP 09 by zkrácení výpovědních lhůt usnadnilo lidem přecházení mezi operátory a společně s příchodem čtvrtého operátora na český trh by mohlo vést ke snížení cen. Strana svůj návrh předloží jako samostatnou novelu zákona, je ale připravena ho zapracovat i jako pozměňovací návrh do novel zákona o elektronických komunikacích, které připravují vládní ANO a opoziční Piráti.

TOP 09 chce zkrátit výpovědní lhůty u smluv s operátory
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Návrhy na změnu zákona, které v tomto týdnu představili samostatně Piráti a ANO, řeší pouze změnu operátora u lidí, kteří mají smlouvu na dobu určitou, řekl dnes novinářům předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Většina smluv není na dobu určitou, ale na dobu neurčitou,“ upozornil. Připravovaná novela tak podle něj dopadne na víc lidí než ostatní návrhy.

Vláda tento týden schválila návrh zákona, podle kterého by se zkrátila doba pro přenesení telefonního čísla od jednoho operátora ke druhému z deseti dnů na dva. Návrh také předpokládá snížení smluvních pokut pro přechod mezi operátory před vypršením smlouvy. Podobný návrh připravují i Piráti.

TOP 09 chce svou novelu připravit jako samostatný zákon, očekává ale, že by se ve Sněmovně mohla projednávat i s ostatními návrhy. Poslankyně Helena Langšádlová uvedla, že pokud by se návrhy ANO a Pirátů projednávaly dřív, její strana by se svou novelu pokusila do novely začlenit jako pozměňovací návrh.

Pospíšil dnes také upozornil, že samotná změna zákona o elektronických komunikacích ke zlevnění mobilních služeb nepovede. Vláda podle něj musí dělat vše pro přilákání čtvrtého operátora na tuzemský trh, aby se zvýšila konkurence. Kabinet by podle Pospíšila měl také vznést podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby prověřil, zda mezi současnými operátory není nějaká forma kartelové dohody o cenách služeb.

Pospíšil také vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odvolal z funkce ministryni průmyslu Martu Novákovou (za ANO) a aby odešel i její náměstek Ivan Pilný (ANO). Současné vedení ministerstva podle TOP 09 nedělá dost pro zlevnění mobilních služeb pro zákazníky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…