TOP 09 chtěla změkčit evidenci tržeb. Vláda řekla ne

23.05.2016 21:32

Vynětí podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun z elektronické evidence tržeb dnes vláda odmítla. Informoval o tom mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Podle materiálu pro vládu by zavedení opatření zhatilo některé cíle této povinnosti. Opoziční TOP 09 navrhovala, aby evidence tržeb dopadla jen na plátce daně z přidané hodnoty, tedy nad jeden milion korun tržeb ročně. Zprávu přinesla ČTK.

TOP 09 chtěla změkčit evidenci tržeb. Vláda řekla ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Bez ohledu na stanovisko vlády se bude návrhem zabývat Poslanecká sněmovna, protože jde o poslanecký návrh.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru uvedl, že rozhodnutí vlády není žádným překvapením. „Cílem elektronické evidence tržeb je zničit ty nejmenší. S tím je náš návrh v rozporu,“ uvedl.

Úprava TOP 09 podle podkladů pro ministry odporuje smyslu zákona, který zavede novou povinnost pro první skupiny podnikatelů od prosince. „Mohla by vést k prohloubení konkurenční výhody těch daňových subjektů, které záměrně vykazují nižší tržby proto, aby nepřekročily rozhodnou hranici pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty,“ stojí v dokumentu.

Pokud by zákonodárci opoziční předlohu schválili, nedosáhlo by se podle materiálu pro vládu narovnání tržního prostředí a omezení šedé ekonomiky. Otevřel by se také prostor pro obcházení evidenční povinnosti umělým dělením podnikatelské činnosti jednoho podnikatele na více subjektů, tak aby se žádný z nich nestal plátcem daně z přidané hodnoty, píše se v něm.

Pro drobné podnikatele ve službách bude EET podle TOP 09 likvidační

Povinnost evidence tržeb zahrne nejprve hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby i maloobchodní a velkoobchodní firmy. Pak se mají postupně přidávat další podnikatelské obory.

Novinka spočívá v tom, že podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku.

Předkladatelé novely z řad poslanců TOP 09 v důvodové zprávě uvádějí, že její celkový dopad na veřejné rozpočty nebude záporný. Případnou ztrátu z výběru daně by měla vyrovnat skutečnost, že se nebudou uzavírat provozovny a neutlumí se drobná podnikatelská aktivita.

Pro drobné podnikatele ve službách bude evidence tržeb podle TOP 09 likvidační. Půjde podle strany třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…