TOP 09 staví Seznam nesvobody. Chce rušit zákony, které omezují osobní svobodu

17.05.2016 13:18

Opoziční TOP 09 sestavila seznam 16 opatření, kterými podle ní současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) omezuje svobodu. Jedná se například o elektronickou evidenci tržeb (EET), kontrolní hlášení k DPH nebo Národní registr hrazených zdravotních služeb. Strana napne všechny síly, aby položky z tzv. Seznamu nesvobody byly zrušeny, řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 staví Seznam nesvobody. Chce rušit zákony, které omezují osobní svobodu
Foto: David Daniel
Popisek: Miroslav Kalousek

Vedle již platných předpisů o EET či DPH jsou na seznamu návrhy kabinetu, které teprve projednává Sněmovna nebo Senát. Jde například o prokazování původu majetku, registr sportovců, klubů a trenérů, zavedení pokuty za "znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci" nebo povinné uzavření větších obchodů o třech státních svátcích.

Opatření mají podle Kalouska společné to, že omezují svobodu a vytvářejí větší závislost občana na státu. "Když se diskutují samostatně, nemusí být společenská nebezpečnost tak zřejmá. Chceme veřejnost upozornit na to, že už je toho moc. Seznam nesvobody už je tak široký, mohou být oslabeny obranné reflexy společnosti," řekl na tiskové konferenci.

Mezi dalšími body na seznamu TOP 09 jsou pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu kontrolovat Českou televizi a Český rozhlas, rozšíření počtu trestných činů, za které mohou být odpovědné i právnické osoby, a paragraf zákona o hazardních hrách, který by umožnil ministerstvu zablokovat internetové stránky s nepovolenými hrami. Novelu posuzovanou Senátem považuje Kalousek za cenzuru internetu.

Návrhy opozice na zrušení kontrolního hlášení a EET se již zabývá Ústavní soud, TOP 09 chce bojovat i proti ostatním. "Chceme jasně vyjádřit politický závazek, že napneme všechny síly a využijeme všechny příležitosti, aby body ze seznamu přestaly být společenskou realitou," řekl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…