TOP 09 vyzvala Petříčka, ať povolá ruského velvyslance

10.09.2019 13:38

Opoziční TOP 09 vyzvala dnes ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby kvůli sporu o sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze a slovnímu výpadu ruského ministra kultury Vladimira Medinského na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), povolal k vysvětlení ruského velvyslance.

TOP 09 vyzvala Petříčka, ať povolá ruského velvyslance
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil připomenul, že ruský ministr Koláře označil za člověka, který se chová jako nacista. „Vyzýváme ministra, aby si předvolal velvyslance, tento incident nemůže skončit jeho vyjádřením pro média,“ uvedl po zasedání předsednictva strany.

Petříček už v pondělí avizoval, že diplomacie ve sporu plánuje další kroky, jaké, neuvedl. V pátek se proti výroku Medinského ohradil.

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta chce proto sochu přestěhovat, městská část o tom má jednat 12. září. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.

Petříček po pátečním výroku Medinského vyzval všechny strany sporu k věcnému dialogu, Medinského vyjádření ale nepovažuje za vhodné a vyzval ho k omluvě. Po omluvě volají i další politici, například předseda ODS Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…