TOPkař Ženíšek znovu burcuje proti Rusku. A přidává k tomu své zdroje

04.03.2015 17:44

Místopředseda TOP 09, poslanec Marek Ženíšek se domnívá, že pokusy o dialog s ruským vůdcem Putinem nikam nevedou. Západ se podle něj musí rozhodnout a soustředit na zadržování Ruska.

TOPkař Ženíšek znovu burcuje proti Rusku. A přidává k tomu své zdroje
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

"Znamená to jednoznačně razantní navýšení ekonomické pomoci Ukrajině. Znamená to zvýšené výdaje na obranu, znamená to silnější přítomnost NATO v Polsku a Pobaltí a znamená to i přísnější ekonomické sankce, především vůči ruské vládnoucí elitě,“ napsal Ženíšek na svůj facebookový profil, na němž připojil čtyři odkazy, jejichž přečtení jej zřejmě k tomuto názoru přivedlo.

Svědectví o pronikání ruských vojáků na Donbas

První odkazuje na článek na serveru iDnes.cz. Ten přináší svědectví ruského vojáka, který byl zraněn při bojích na Donbasu. V textu převzatém z ruských opozičních novin Novaja gazeta, zmíněný ruský voják například tvrdí, že ještě na ruské straně byly tanky ruské armády přemalovávány a ruští vojáci museli na ruském území odevzdat veškeré své doklady a zbavit se identifikačních znaků na uniformě.

Opakovaná příměří vytvoří z Ukrajiny nestabilní nárazníkovou zónu mezi EU a Ruskem?

Odkaz směrující na server Lidovky.cz míří na článek komentátora Jana Macháčka, který si všiml komentáře komentátora listu Financial Times Wolfganga Münchaua. Ten se obává, že politika opakovaných příměří nakonec skončí tím, že Ukrajina dopadne jako "failed state“ a skončí stejně jako nestabilní nárazníková zóna mezi EU a Ruskem.

Obhajoba ruského imperialismu na účtu člena ruské vlády

Ženíšek poukazuje také na text, zveřejněný na webu Echo24.cz. Ten upozorňuje na to, že místopředseda ruské vlády Dimitrij Rogozin pověsil na svůj účet na sociální síti video, které se jmenuje "Jsem ruský okupant“ a k tomuto označení se autoři zjevně hrdě hlásí. Lze je charakterizovat velmi jednoduše jako obhajobu ruského imperialismu.

Úvodní část videa představuje různé oblasti ruského impéria a vychvaluje rozkvět, k jakému v nich došlo pod ruským vlivem. Rozkvět je zpravidla symbolizován výrobky těžkého průmyslu, zejména zbrojního, a kombajny kosícími širé kolchozní lány. V baltských zemích vznikaly prý technologicky vyspělé výrobky a automobily. "Ale požádali mě, abych odešel,“ konstatuje okupant, což je provázeno obrázky Gorbačova a Bushe. Po odchodu následuje rozvrat – na Baltu se loví šproty a vyrábějí záchodové mísy, na Ukrajině nevytvářejí nic nového "kromě nekonečných majdanů a diktatury“, což je provázeno záběry kácení sochy Vladimira Iljiče Lenina.

V další části videa pak okupant oznamuje, že už se nehodlá nadále omlouvat, a rekapituluje hrdinnou historii ruského národa, který se neustále proti někomu bránil. Vyzdviženi jsou i polští nájezdníci. A všem nájezdníkům okupant vzkazuje: Nepotřebujeme vaši licoměrnou svobodu, nepotřebujeme vaši zahnívající demokracii. "Je mi cizí vše, co nazýváte západními hodnotami,“ tak komentuje okupant obrázky různých symbolů homosexuality.

Americký generál odhaduje počet ruských vojáků na východě Ukrajiny na dvanáct tisíc

Poslední článek, na který Ženíšek odkazuje, je ze serveru Novinky.cz, který upozorňuje na to, že velitel amerických sil v Evropě, generál Ben Hodges, v úterý odhadl počet ruských vojáků na východě Ukrajiny na dvanáct tisíc. Dalších 29 tisíc ruských vojáků je prý na Krymu, loni na jaře anektovaného Ruskem.

Celý text příspěvku Marka Ženíška na sociální síti:

Pokusy o dialog s ruským vůdcem Putinem nikam nevedou, Západ se musí rozhodnout a soustředit na zadržování Ruska (containment). Znamená to jednoznačně razantní navýšení ekonomické pomoci Ukrajině. Znamená to zvýšené výdaje na obranu, znamená to silnější přítomnost NATO v Polsku a Pobaltí a znamená to i přísnější ekonomické sankce, především vůči ruské vládnoucí elitě...

Doporučuji:

http://zpravy.idnes.cz/dorzi-batomunkujev-…/zahranicni.aspx…

http://www.lidovky.cz/machacek-…/monitor-jana-machacka.aspx…

http://echo24.cz/a/iLW…/jsem-rusky-okupant-a-jsem-na-to-hrdy

http://www.novinky.cz/…/363247-na-ukrajine-ma-byt-12-000-ru…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…