TOPkaři jdou ke dnu. Kalousek? Nevím, neznám

11.07.2012 19:32

Druhá nejsilnější vládní strana, TOP 09, se potápí. Z aktuálního výzkumu vyplynulo, že dosahuje pouze necelých osmi preferenčních procent. ParlamentníListy.cz zajímalo, co za propadem partaje stojí.

TOPkaři jdou ke dnu. Kalousek? Nevím, neznám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

TOP 09 padá ke dnu. Vyplývá to alespoň z aktuálního výzkumu společnosti SANEP. Ten ukázal, že preference TOPky spadly až na 7,9 procent. To je dokonce o pět desetin procenta méně, než kolika dosáhli neparlamentní lidovci.

Poslanci TOP 09 sice zůstávají relativně v klidu, u některých z nich je ale znát jisté znepokojení. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda na pokles preferencí strany má významný vliv šéf financí, Miroslav Kalousek, a jeho vyjádření v kauze CASA, ale neodpověděl ani jeden z nich. O Kalouskovi a jeho roli v kauze nechtěli téměř vůbec hovořit.

A to i přesto, že třeba Stanislav Polčák připouští, že straně mohla uškodit právě i kauza kolem Vlasty Parkanové. Stejně jako ostatní zákonodárci ale připouští, že agentura SANEP není příliš důvěryhodná.

Celý průzkum ZDE

Polčák: CASA nám nepomohla

"Relevantní agentury o prázdninách průzkumy preferencí neprovádí. Navíc výzkumy této agentury jsou obecně zpochybňovány jinými agenturami či jejich sdruženími pro použitou metodiku. Tudíž bych počkal na září a na další výsledky jiných agentur. To, že nám však kauza CASA nepomohla, je asi fakt," řekl redakci Polčák.

Jeho stranický kolega, Václav Kubata, reagoval vyhýbavě. "Výsledky jistě reflektují současnou negativní medializaci, ale věřím, že pouze ukazují momentální negativní postoj k hlavním tématům, ale jistě to nevypovídá nic o reformních snahách, které se stále snaží koalice prosazovat," řekl redakci.

Průzkumy? Kecy

Topkařské ženy si z výsledků výzkumu těžkou hlavu nedělají. "Tento průzkum neznám a upřímně průzkumům moc nevěřím. Minulé volby do Poslanecké sněmovny mě o tom přesvědčily," uvedla k výsledkům výzkumu poslankyně TOP 09 Jana Kaslová.

Chalánková: Kalousek jedná správně

Její kolegyně, Jitka Chalánková,  se sice ke kauze CASA a jejímu vlivu na preference TOPKy přímo nevyjádřila, jako jediná se neváhala vyjádřit i k roli ministra financí. "Pan ministr Kalousek koná svou práci dobře. Výzkum agentury SANEP nepřekvapuje. Jde o výzkum agentury SANEP," uvedla výmluvně pro ParlamentníListy.cz

Výsledkem červencových voleb by podle SANEPU byla převaha levicových stran v dolní komoře Parlamentu ČR.

Voliči se podle výzkumu zaměřují zejména na podporu KSČM a SPOZ na úkor ČSSD. Nárůst podpory také zaznamenala nová strana Jiřího Paroubka LEV 21, kterou by volilo 3,3 procenta lidí.

Vládním stranám ubírají reformy i korupční kauzy

Pravicovým stranám se vedle korupčních skandálů vymstily některé negativně vnímané vládní reformní kroky a úsporná opatření. Na preferencích se špatně odrazilo také odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. 

ODS sice zaznamenala mírný nárůst preferencí, ale na komunisty stále ztrácí téměř pět procentních bodů. TOP 09 ztrácí své hlavní příznivce kvůli kauze CASA i nezvyklé angažovanosti jejího místopředsedy Miroslava Kalouska v tomto případu.

Lidovci jsou zase v kurzu

SANEP zjistil, že TOP 09 by předběhli lidovci. KDU-ČSL by nyní podpořilo 8,3% voličů.

Růst preferencí zaznamenala také Suverenita – Blok Jany Bobošíkové (4 procenta) a Strana zelených (3,4 procenta)

Průzkum probíhal 5. až 10. července 2012 na skupině 6721 lidí ve věku 18 až 69 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…