Ta metodika je zmatečná. Jak si to vlastně představují? Babiš se na tiskovce rozčiloval, co to předvádí kybernetický úřad

11.01.2019 11:27

Po pátečním jednání vlád předstoupil před novináře její šéf Andrej Babiš a svým místy česko-slovenským stylem se vyjádřil ke kauze Huawei. A nejen k ní.

Ta metodika je zmatečná. Jak si to vlastně představují? Babiš se na tiskovce rozčiloval, co to předvádí kybernetický úřad
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Dnes se uskutečnila mimořádná vláda, resp. v mimořádném termínu v pátek. S tím, že Babiš příští týden pojede do Singapuru, do Thajska a do Indie, kde se zúčastní mimo jiné obřího summitu v indickém svazovém státě Gujarat.

„Je to tradiční summit. Minulý rok se tam zúčastnilo 33 tisíc účastníků. Bylo tam sto delegací ze sto zemí reprezentovaných 2700 zástupci. Česká republika tam bude mít stánek. Já si myslím, že to je velmi důležité pro nás, abysme diverzifikovali naše exportní aktivity, abysme neměli export jen do EU, ale i v Africe a v Asii,“ začal premiér s tím, že bude vlastně prvním českým premiérem, který jede na oficiální cestu do Thajska. „V Indii mám bilaterální jednání s předsedou vlády a měl by mě přijmout i indický prezident,“ prozradil Babiš s tím, že chce znovu definovat českou exportní politiku.

Pár slov poznamenal i k problémům na D1. Vláda je prý připravena udělat všechno proto, aby se neopakovaly problémy z letošní zimy.

Došlo i na kauzu Huawei a ke slovům prezidenta Zemana, podle něhož Čína chystá odvetná opatření proti českým firmám za to, že Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost NÚKIB varoval české úřady před používáním  produktů firmy Huawei.

Co se týká Huawei, tak ano, my jsme o tom mluvili. Oficiálně nemáme informace o tom, že by byl nějaký problém. Jeden z ministrů informoval, že měl nějakou schůzku, ze které mohlo vyplynout, že by mohly vzniknout nějaké jako problémy, ale oficiálně nemáme žádné takové stanovisko,“ poznamenal Babiš na konto Zemana. Nechtěl specifikovat, který ministr onu schůzku měl, a co na ní zaznělo. 

„Já bych samozřejmě chtěl oddělit tu informaci, že BIS a NÚKIB postupovaly společně. Není to pravda. BIS v tomto směru postupovala standardně. NÚKIB vydal varování, aniž by nás o tom předtím informoval. Samozřejmě, bohužel nepředložil žádné důkazy pro své tvrzení,“ řekl Babiš. Vláda přesto uložila státním úřadům, aby provedly prověrku. „Ale ta metodika NÚKIB je zmatečná a ministři se budou na úřad obracet, jak si to vlastně představuje,“ řekl Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…