Tajný plán Rusů. Sputnik za poslušnost. Souhlas EU schválně nechtějí, padlo

02.03.2021 8:32

Psychiatr Tomáš Rektor se obul do hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Popsal, v čem spočívá Ovčáčkovo „zlo“ ve vztahu ke koronavirové pandemii. Podle Rektora rozehrál Vladimir Putin s vakcínou Sputnik nechutnou politickou hru a i když nemá dost vakcíny pro Rusy, slibuje její vývoz, aby rozhádal evropské partnery. Na Slovensku mezitím tamní premiér Igor Matovič objednal dva miliony dávek Sputniku.

Tajný plán Rusů. Sputnik za poslušnost. Souhlas EU schválně nechtějí, padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Prezident Miloš Zemana v nedělním rozhovoru pro CNN Prima News hlasitě propagoval očkování ruskou vakcínou Sputnik. Sám je očkován americko-německou vakcínou Pfizer, ale před televizními kamerami zdůrazňoval, že pokud ruskou vakcínu proti nemoci covid-19 schválí český Státní ústav pro kontrolu léčiv, měla by se u nás používat bez ohledu na to, co si o tom myslí Evropská léková agentura (EMA).

Miloš Zeman dal ve vysílání najevo, že v Česku nemáme dost vakcín. Proto se obrátil v dopise na ruského prezidenta Vladimira Putina a dostal od něj příslib, že do Česka doputuje vakcína Sputnik V. Umí si prý představit, že v Česku se bude využívat i čínská vakcína. „Jak víte, já mám dobré vztahy s ruským i s čínským prezidentem,“ připomněl prezident Zeman.

Poté si rýpl do šéfa BIS Michala Koudelky. „Budou-li nás různí Koudelkové varovat před ruskou nebo čínskou vakcínou, tak je nutné jim říci, že vakcína nemá žádnou ideologii,“ zdůraznil Zeman.

Za důležité považuje, aby byla vakcína schválena příslušnými orgány. Zemanovi by stačily české kontrolní orgány a nečekal by na Evropskou lékovou agenturu.

„Mně by stačilo stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv. SÚKL by neměl být líný a měl by to udělat tak, jak to udělali v Maďarsku. A když mi zase nějaký blbeček bude říkat, že jsem ruský nebo čínský agent, tak já říkám, že to dělám pro svou zemi,“ řekl Zeman.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se poté na sociální síti vyjádřil hned šestkrát k ruské vakcíně Sputnik. A právě tady je podle psychiatra Tomáše Rektora problém.

„Šest statusů dnes věnoval Jiří Ovčáček vakcíně Sputnik. Řekl bych, že je to víc, než všem ostatním vakcínám od začátku pandemie dohromady. A v tom právě spočívá to zlo,“ napsal Rektor na sociální síti Facebook.

Vakcína Sputnik může být kvalitní, ale Rektor poukazuje na to, že ruský prezident Vladimir Putin ji používá jako politickou zbraň.

„To, že nepožádali EU o registraci, podle mě není tím, že by nevěřili v kvalitu vakcíny, ale tím, že když budou vyjednávat s jednotlivými zeměmi zvlášť, můžou mnohem víc rozhodovat, která země ji "za zásluhy" dostane,“ popsal stav věci psychiatr a psychoterapeut.

„Podle všeho Rusko nemá dostatek vakcíny pro vlastní lidi a v Rusku se očkuje méně než v Evropě. Jako mocenský nástroj ji použijí rádi. Aktivita Jirky Ovčáčka budiž toho dokladem, navíc pitomým, průhledným. Jako doktor to vnímám jako mimořádně nechutné. I na ruské poměry,“ konstatoval nespokojený Tomáš Rektor.  

Psychiatr Tomáš Rektor se zlobí

Také analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Jakub Janda vidí za Putinovou snahou prodávat v EU nezkontrolovanou vakcínu Sputnik některým členům evropského společenství politickou hru, které se účastní i Babišova vláda, pokud se bude na letišti Sputniku klanět.

„Nechat českou vládu na letišti otrocky vítat ruská letadla s ‚vakcínou‘, jejíž dokumentaci se ruská vláda bojí poskytnout evropskému regulátorovi (EMA), protože ví, že nemají šanci certifikaci získat. Tak si ji v Česku koupí přes české vlastizrádce,“ zmínil Janda.

Putinovým cílem je především zakázka na výstavbu dalšího jaderného bloku v Dukovanech. Dodávkou Sputniku do Česka by se k této dostavbě rád přiblížil.

Pro očkování ruskou vakcínou se vyslovil také premiér Andrej Babiš (ANO), který byl taktéž očkován dvěma dávkami vakcíny Pfizer. Spolu s prezidentem volá, že pro využití vakcíny v Česku stačí kladné stanovisko českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

SÚKL dal však najevo, že on žádnou výjimku pro využití Sputniku v Česku dát nemůže. Tu může vydat Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Mezitím vyjednal 2 miliony dávek Sputniku pro Slovensko tamní premiér Igor Matovič. Jednání probíhala tajně, nejeden Matovičův ministr podle slovenských novinářů vůbec netušil, že jednání o získání Sputniku pro Slovensko probíhají.    

„Za námi vidíte naše letadlo, ve kterém je první dávka ze dvou milionů vakcín Sputnik V, které jsme vyjednali s Ruskou federací,“ řekl Matovič s tím, že jednání probíhala několik týdnů. Podle serveru slovenského deníku SME slovenský premiér Igor Matovič o jednání neinformoval, aby mu to nikdo, koaliční partneři, slovenští vědci či prezidentka Zuzana Čaputová, nepřekazil.

Slovenští kritici varují, že vakcína nebyla prověřena ani Evropskou lékovou agenturou, ani slovenským Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Slovenští odborníci podle SME uznávají, že i ruská vakcína může být kvalitní, ale opravdu by podle nich měla projít kontrolami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…