Tak Marek Benda je ve sněmovně znovu. Toto nám pověděl

21.10.2017 18:03

Občanská demokratická strana získala ve volbách více, než se očekávalo. Průzkumy straně přisuzovaly kolem osmi procent, konečný výsledek přesáhl procent jedenáct. A díky neúspěchu ostatních letos i tento zisk stačí na druhé místo.

Tak Marek Benda je ve sněmovně znovu. Toto nám  pověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Tím pádem se z občanských demokratů stala nejzajímavější „nevěsta“ pro vítězné hnutí ANO. A okamžitě se objevily spekulace, zda ODS bude ochotna jít s hnutím ANO do koalice.

Občanští demokraté, které se nám podařilo odchytit ve volebním štábu, tuto variantu povolebního uspořádání kategoricky odmítali.

Bohuslav Svoboda, bývalý pražský primátor, který by podle neoficiálních výpočtů měl být znovuzvolen poslancem, pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Koalice s ANO nepřichází v žádném případě v úvahu. Nelze slučovat demokracii s oligarchií.“

Václav Klaus mladší je letošním „vítězem“ souboje o preferenční hlasy, v Praze jich získal téměř 23 procent. Podle Klause ODS získala příliš málo  procent na to, aby mohla být ve vládě rovnocenným partnerem. „Nezískali jsme dostatečný počet hlasů k prosazování programu. Koalice s ANO tedy ne, i kdyby nám to sám nabízel.“

Senátor Jiří Oberfalzer pro ParlamentníListy.cz uvedl stručně: „Koalice s ANO bych se děsil. Doufám, že k tomu nedojde,“ uvedl.

Marek Benda, nejdéle sloužící poslanec, se dostal do Poslanecké sněmovny rovněž, jako pátý poslanec ODS v Praze. Již podruhé pronikl na posledním postupovém místě. Ještě předtím hovořil s ParlamentnímiListy.cz a tak jako jeho kolegové odmítl koalici s ANO: „Koalici s ANO považuji za naprosto vyloučenou. Pro další počkejme na dopočítání hlasů,“ uvedl nejdéle sloužící poslanec.

Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci pronesl: „S extremisty si žádnou koalici představit nedovedu. A s komunisty také ne,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…