Tak drahé to nemáme! ČEZ se ozval. Proti komu? Překvapivé

25.04.2023 12:08

Některá česká média převzala informaci evropského statistického úřadu Eurostat a upozornila, že elektřina a plyn v ČR jsou čtvrté nejdražší v EU. Společnost ČEZ se proti tomuto tvrzení ohradila. Skutečná čísla jsou prý u ČEZ úplně jiná.

Tak drahé to nemáme! ČEZ se ozval. Proti komu? Překvapivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Podle Eurostatu byla průměrná cena elektřiny ve druhé polovině roku 2022 384 euro za MWh, což je v přepočtu přibližně 9 tisíc. V Polsku to bylo 160 euro, na Slovensku 188 euro.

„U elektřiny jsme poskočili na čtvrté místo s průměrnou cenou 384,4 eura (9050 Kč) za MWh, což je oproti prvnímu pololetí nárůst zhruba o pětinu. S vyššími cenami se už potýkaly pouze domácnosti v Dánsku, Belgii a Irsku. Průměr v EU je 284 eur/MWh. Také u plynu náleží Česku čtvrtá příčka. Ve srovnání s prvním půlrokem 2022 vzrostla průměrná cena zhruba o 47 procent na 190,4 eura (4480 Kč) za MWh. Lépe jsme na tom jen oproti Švédsku, Dánsku a Nizozemsku. Celounijní průměr činí 113,7 eura/MWh,“ uvedl server Novinky.cz.

Komentátor Petr Holub v textu pro Český rozhlas uvedl, že tato čísla sice není třeba přeceňovat, ale nelze brát ze zřetele ani to, že za energie platíme více, než se platí v evropské části na východ i na jih České republiky.

„Německy mluvící země, Polsko a Česko zavedly takový systém cenotvorby, který promítá zdražení na světových trzích do sazby pro domácnosti se zpožděním.Taková regulace zabrání šokům, může se však obrátit proti spotřebitelům, když dohoda o vysokých cenách s platností několika měsíců až jednoho roku platí i v časech, když plyn i elektřina na světových trzích zlevňují. Právě taková pravidla se počátkem letošního roku obrátila proti Čechům. Ceny pro domácnosti dospěly ke svému prozatímnímu vrcholu, i když na světových trzích jdou několik měsíců dolů a ceny klesají i rodinám v jiných evropských zemích. To je ostatně důvod, proč má Česko dosud třetí nejvyšší inflaci v Evropě,“ upozornil Holub s tím, že je na vládě, aby s tímto stavem něco udělala, protože od energetických firem nelze čekat, že se dobrovolně vzdají vyšších zisků.

Společnost ČEZ však vydala prohlášení, že téměř žádný z jejich zákazníků neplatí uvedené ceny.

„Naopak zákazníci ČEZ Prodej ve druhém loňském pololetí platili nižší cenu než v pololetí prvním, protože se do plateb pozitivně promítl vládní úsporný tarif. Od ledna 2023 vláda dále zavedla cenové stropy, které zákazníkům pomáhají v celém letošním roce. Konkrétně cenu uváděnou Eurostatem, tedy 9410 Kč (nebo i vyšší cenu), platilo ve druhé polovině loňského roku pouze 2,5 % našich zákazníků. Jednalo se ve valné většině o některé nové zákazníky, kteří si sjednali nový produkt právě ve druhé polovině loňského roku. Průměrná cena placená těmito zákazníky nereprezentovala celé zákaznické portfolio, kde zákazníci platili cenu výrazně nižší,“ uvedla společnost ČEZ. A přidala tabulku.

Tabulka od ČEZ

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ptám se, Kdo je větší zloděj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 25.04.2023 12:31:31
Zahraniční řetězce, které nás okrádají o desítky či stovky procent nebo tato Fialova vláda totálního zmaru, která nám prostřednictvím státem dominantně vlastněného a jí řízeného ČEZu prodává o tisíce procent předraženou elektřinu? Vzhledem k výrobním nákladům něco přes 30 haléřů za jednu kWh jde skutečně o tisíce procent. A říká vám něco označení keťas? Pokud ne, tak vězte, že za keťasení se označovalo přeprodávání nedostatkového zboží za účelem získání maximálně možného zisku za masarykovské první republiky. Nevymyslel ho tedy bolševik v osmačtyřicátém. Šlo o závažný trestný čin, pro který existovaly i speciální soudy. Dnes lze za klasický příklad keťasení například označit obchodování Fialovou vládou řízeného ČEZ na lipské burze nebo obchodování se spekulativními bruselskými emisními povolenkami.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…