Tak nic, pane Navalnyj. Nord Stream 2 prý Merkelová dostaví

28.09.2020 14:45

Komentátor Guy Chazan napsal pro britský list Financial Times, že německá kancléřka Angela Merkelová dál podporuje projekt plynovodu Nord Stream 2, který má vést z Ruska do Německa po mořském dně. Podporuje projekt i navzdory otravě nejvýznamnějšího ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

Tak nic, pane Navalnyj. Nord Stream 2 prý Merkelová dostaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Poté, co se otrávený ruský opoziční politik Alexej Navalnyj dostal na léčení do Německa, začaly u našich západních sousedů sílit hlasy volající po přehodnocení projektu plynovodu Nord Stream 2. Ale německá kancléřka Angela Merkelová svůj názor, zdá se, nezměnila. Ač požaduje důsledné vyšetření případu Alexeje Navalného, za projektem nového plynovodu nadále stojí. A v tomto stanovisku ji podporuje i většina německé politické reprezentace.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí

Ve chvíli, kdy se Spolková republika Německo dobrovolně postupně vzdává jaderné energie, představuje plyn jeden ze stabilních zdrojů energie. Zvlášť když poptávka EU po plynu stále roste. Nemluvě o tom, že by Rusko pravděpodobně považovalo nějaké kompenzace za zrušený projekt, takže by to německou stranu tak jako tak vyšlo draho.

 Poslanec vládní CDU Jens Koeppen poznamenal, že projekt Nord Stream 2 je téměř hotov. Už spolkl 10 miliard eur, takže stojí za to ho dokončit. „Mělo by to všechno teď hnít na dně Baltského moře?“ zeptal se.

Na rozdíl od jiných zemí nemá Německo žádného národního energetického šampiona, a proto je zcela závislé na dodávkách energie od soukromých společností,“ uvedla Kirsten Westphal, analytička Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti. „Tyto společnosti potřebují spolehlivý regulační rámec a Berlín to ví,“ dodala.

Německá kancléřka Angela Merkelová proto důsledně odděluje ekonomické a politické otázky. Ekonomické otázky spojené s plynovodem Nord Strem 2 – a politické otázky okolo otravy Alexeje Navalného údajně novičokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…