Tak už i nekvalifikované pracovní síly je málo, hlásí firmy

06.12.2018 22:29

Firmám chybí už i nekvalifikovaní pracovníci a situace je jako před krizí v roce 2008. Shodli se na tom účastníci dnešní první výroční konference Paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje. Ten sdružuje firmy, školy i úřady, které si v rámci paktu vyměňují informace a zkušenosti z pracovního trhu. Za rok činnosti má pakt přes 80 partnerů, hlavně průmyslových firem. Další rok přistoupí nejméně stejný počet členů, řekl dnes ČTK místopředseda představenstva krajské Hospodářské komory a člen výkonné rady paktu Zdeněk Mužík.

Tak už i nekvalifikované pracovní síly je málo, hlásí firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysokozdvižná plošina

Podle diskutujících firem a institucí je kritický nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, ale i výrazný nedostatek nekvalifikovaných. Problém už neřeší ani zahraniční dělníci. "Situace u některých výrobců dílů pro automobily, kteří pokrývají část výroby agenturními pracovníky, už je taková, že na danou operaci musí nabírat dva pracovníky, aby to mentálně a dovednostně zvládli," uvedl Mužík.

Strmě se pak zvyšují náklady firem na mzdy a odvody i u lidí bez kvalifikace či bezpečnostní rizika v místech s velkou koncentrací cizinců a sílí kastování. "Komunity vytěsňují nového pracovníka tím, aby dělal zmetky, chrání si práci," řekl Mužík. V regionu si firmy také stále více přetahují pracovníky, a to i v jedné průmyslové zóně.

Už koncem příštího roku se zřejmě podle diskutujících zastaví růst ekonomiky a hrozí, že zahraniční podniky začnou odcházet za lacinější pracovní silou. Na pracovním trhu panuje podle náměstka ministryně práce Jiřího Vaňáska v agenturním zaměstnávání stejná situace jako v roce 2008 před hospodářskou krizí. "Důvodem, proč se nedaří sladit volná pracovní místa (kterých je v Česku 317.000) a uchazeče o zaměstnání (kterých je 216.000) je například to, že 75.000 lidí v evidenci je se základním vzděláním nebo bez kvalifikace, a je obtížné je nejen motivovat, ale také dát jim tu kompetenci, kterou by zaměstnavatel potřeboval," uvedl.

Ministerstvo se proto chce podle něj v prevenci nezaměstnanosti zaměřit již nyní na dobu, která přijde možná za 1,5 roku nebo dva roky. "Ve druhém pololetí příštího roku už ten pokles začne být vidět, a všechny trendy, které mapujeme, tomu začínají nasvědčovat. Musíme na to být společně připraveni," uvedl Vaňásek.

Krajský Pakt zaměstnanosti bude podle Mužíka od svých partnerů zjišťovat názory, nálady a pohledy na budoucnost. "Chceme co nejdříve zachytit trendy na trhu práce, informace si předáváme průběžně," uvedl Pavel Beneš z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která spolu s krajským úřadem práce zpracovává analýzy a strategie pro členy paktu. Partnery paktu jsou firmy i výzkumné a zdravotnické subjekty nebo školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…