Tak už i v ČT! Šokující informace o Švédsku

15.08.2018 13:14

Ve Švédsku to vře. V pondělí v noci gangy mladíků zapálily v Göteborgu a v dalších švédských městech řadu aut na parkovištích. Když na místo dorazila policie a hasiči, mladíci po nich ještě házeli kameny. Prý se snaží demonstrovat, že na ně je zákon krátký. Spolupracovník ČT Yngvar Brenna divákům oznámil, že ve Švédsku už je asi 50 tzv. no-go zón, kam se policie zdráhá vstoupit. A Švédové přestávají věřit státním orgánům, že je dokážou ochránit.

Tak už i v ČT! Šokující informace o Švédsku
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Česká televize přinesla informace o pondělním řádění mladíků ve švédském Göteborgu a v dalších městech. V poslední době prý Švédsko zaznamenalo zvýšení kriminality v oblastech se zvýšenou nezaměstnaností a dalšími sociálními problémy.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

O další podrobnosti k tématu požádal moderátor Roman Fofta pana Yngvara Brennu, spolupracovníka serveru Norge.cz. Mladíci řádili celkem v pěti městech, přičemž jenom v Göteborgu bylo celkem 11 míst činu,“ začal popis dění ve Švédsku Brenna. Na jednom z videí, které koluje po internetu, je prý vidět, jak někdo obchází jedno parkoviště v Göteborgu a polévá auta hořlavinou. „Když na místo činu přijela policie a hasiči, tak na tyto sbory výtržníci házeli kameny,“ pokračoval host, který do vysílání vstoupil po telefonu. Jen v Göteborgu vzplanulo podle informací agentury Reuters na sto vozů.

„Nejedná se o ojedinělý jev. Švédsko toto trpělo velice dlouho. V některých obdobích jste se mohli dočíst přibližně týdně nebo minimálně měsíčně, že ke žhářským útokům na auta dochází. Kromě toho bylo za rok více než 300 případů střelby, většinou v rámci vyřizování si účtů znepřátelených gangů,“ vykresloval chmurný obraz Švédska spolupracovník ČT a překladatel žijící dnes v Praze.

Jenže to stále ještě nebylo všechno. „Nejhorší je situace v hlavním městě Stockholmu a ve třetím největším městě, v Malmö. Ve Švédsku je přes 50 tzv. no-go zón. To jsou městské části nebo velké části měst, kam si netroufne ani policie,“ uvedl k situaci Brenna.

Za útoky na automobily podle něj stáli mladí přistěhovalci, ale ani švédská, ani norská televize vám prý neřekne, z jakých zemí tito přistěhovalci přišli. „Dlužno říct, že skandinávská média jsou v tomto nanejvýš opatrná, aby nerozdmýchávala štvací kampaň vůči skupinám obyvatel,“ doplnil ještě spolupracovník ČT.

Podle znalců může jít o pokus mladých lidí získat si respekt mezi svými vrstevníky. Tito mladíci se snaží demonstrovat moc, chtějí ukázat, že je na ně policie krátká. Mnozí se domnívají, že to eskaluje, protože díky sociálním sítím se o akcích dozví další gangy a útoky mohou být organizovány po celé zemi,“ řekl Brenna.

K podobným útokům došlo už v roce 2013, ale podle Brenny vlastně nebyly prošetřeny a nebyli odhaleni organizátoři. Téma tehdy usnulo.

Videa na serveru YouTube zachycují mladíky oblečené celé v černém, jak přicházejí na parkoviště, automobil zalévají hořlavinou a posléze ho také opravdu zapalují.

Švédský předseda vlády Stefan Löfven podle agentury Reuters uvedl, že mu akce mladíků připomínala „téměř vojenskou operaci“. V úterý ráno byli zatčeni jen dva mladíci ve věku 16 a 21 let.

Švédové si prý kladou otázku, kam dnes jejich země směřuje. Někteří opoziční politici už dokonce mluví o potřebě nasadit armádu, což by s sebou ale neslo celou řadu problémů. Na politické scéně posiluje krajní pravice, tzv. Švédští demokraté. Lidem totiž prý už nestačí věty tradičních politiků, že jsou tyto útoky nepřijatelné. „Hodně lidí už necítí, že by to švédské orgány braly vážně,“ uvedl spolupracovník ČT.

9. září budou ve Švédsku parlamentní volby a podobné útoky mohou jejich výsledky ovlivnit. Dodržování zákona a udržení pořádku ve švédských městech je hlavním předvolebním tématem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…