Takto na lidovce Hermana zaútočil předlistopadový komentátor Rudého práva

17.01.2014 9:52

Předlistopadový komentátor Rudého práva Jaroslav Kojzar se na internetových stránkách Haló novin rozepsal o lidoveckém kandidátu na ministra kultury a odvolaném šéfovi Ústavu pro studium totalitních režimů Danielu Hermanovi, který prý neví, co znamená slovo „puč", a církevních restitucích, které strana KDU-ČSL hájí.

Takto na lidovce Hermana zaútočil předlistopadový komentátor Rudého práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Anketa

Koho má ODS zvolit předsedou?

12%
hlasovalo: 3128 lidí

Daniel Herman, kandidát lidovců na ministra kultury, je přesvědčen, že ohledně církevních restitucí není třeba cokoliv měnit. Pokud by se přece jen další dvě koaliční strany pokusily překonat odpor především katolíků, KDU-ČSL by tomu podle Jaroslava Kojzara chtěla ze všech sil zabránit, zaštiťujíce se heslem, co bylo ukradeno, mělo by být vráceno. Komentátor ale přemítá, zda to, co bylo údajně ukradeno, vlastně někdy církvím patřilo. Podle něj to měly pouze propůjčeno.

Zároveň se autor textu vymezuje vůči nařčení, že komunisté se sakrálním majetkem zacházeli špatně. Připouští, že nebyly peníze na všechno, hlavní stavby a chrámy prý ale byly sledovány a opravovány. V situaci, kdy podle Kojzara nejsou peníze na bydlení, není práce pro všechny a za vzdělání se musí platit, stejně jako za zdravotnictví, má církev, už tak prý mající nemálo prostředků, získat další finance, ačkoli do potřeb obyčejného člověka prý zasahuje jen omezeně.

Herman prý chyběl ve škole, nebo prostě lže

Kojzar ve své kritice pokračuje. „Pan expáter, nebo tajný páter Herman nám dále sdělil cosi o komunistickém puči 25. února 1948. Od něho se prý všechno odvíjí. Nikoli tedy od schválené (před oním 'pučem') druhé fáze pozemkové reformy, jež byla dokončením reformy spojené se jménem T. G. Masaryka. A onen 'puč'?

Nechce se mi neustále opakovat argumenty svědčící o lživosti této interpretace, ani upozorňovat na televizní vystoupení Pavla Tigrida krátce po listopadu 1989, kdy slovo 'puč' vymazal. Prelát, pardon exprelát, Herman se zřejmě málo věnuje historii a v době vystoupení Tigrida nebyl zřejmě ve škole, omlouvám se - u obrazovky, nebo prostě lže. Vyberte si," píše autor textu.

Na úplný konec připojuje komentátor doporučení, aby Herman nahlédl do slovníku a přečetl si, co je to vlastně puč. Podle Kojzara „záměrné spiknutí, či pokus o svržení vlády". „Neměl by se pan Herman, budoucí ministr kultury (chudák ta kultura!), aspoň někdy podívat do slovníku, nebo umí číst jen církevní texty?" ptá se závěrem jízlivě Kojzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…