Takto se mluvilo za zády Zemana, zatímco pokládal věnec u Masaryka

08.03.2013 16:15

REPORTÁŽ Vzrušené emoce lidí v davu se ukázaly až poté, co Miloš Zeman složil slib a stal se tak třetím prezidentem Česka. Když položil věnec k soše tatíčka Masaryka, ozvalo se hlasité fůj a pár odpůrců zvedlo nad hlavu dopravní značku s jeho siluetou. Prý pozor na padající ovar. Zemanovci byli naopak nadšení, ale stěžovali si na agresivitu médií.

Takto se mluvilo za zády Zemana, zatímco pokládal věnec u Masaryka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po inauguraci Miloše Zemana se konala na Hradě vojenská přehlídka

Položil věnec, poklonil se a vyjádřil přání, aby z tuzemské ústavy zmizely monarchistické prvky jako amnestie či milosti. Tak se novopečený prezident Miloš Zeman choval před sochou Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Z davu se ozvalo fůj a po zpěvu hymny kdosi hlasitě dozpíval i slovenskou: „Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijů...“ Nicméně tyhle projevy přehlušili Zemanovi příznivci.

Hlavně pevný nervy

Zemanovců bylo na Hradčanech zhruba kolem patnácti set. Očividně spokojený mezi nimi postával František Čuba, bývalý předseda JZD Slušovice a Zemanův poradce ohledně zemědělství. „Přeji mu, aby se mu podařilo vše, o co usiluje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz a doplnil: „Jeho hlavním úkolem bude vytvořit jinou atmosféru ve státě, která umožní, aby mezi lidmi vládly lepší vztahy a podnikatelé měli lepší podmínky. Pořád se taky zaměřujeme na dobrou životní úroveň lidí v produktivním věku, ale zapomínáme na seniory. Ti si prožívají soumrak života někdy velmi složitě. V tomto směru nejsou vytvořeny žádné mantinely, jak by se stát a lidé k nim měli chovat. Důchodová reforma je špatná.“

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák naopak novému prezidentovi popřál zdraví a pevné nervy. „Všechno ostatní totiž už má. Důstojnost, inteligenci, přehled a zkušenosti. Držím mu palce se zdravím a s tím, aby vydržel, protože někteří blázni a různé nuly budou útočit dál. Nicméně si vážím i jeho soupeře Karla Schwarzenberga za to, že řekl: je to můj prezident a já jeho ministr zahraničí. Tím ukázal i svým příznivcům, jak by se měli chovat.“

Odpůrci prezidenta

Nicméně dění na Hradčanech se nezúčastnili jen ti, kteří Zemana velebí. V davu postávali i jednotlivci z řad jeho odpůrců. Dva měli v klopách punkové odznáčky Karel na Hrad. „Ústavní soud potvrdil, že pan Zeman lhal, jak když tiskne. Třeba při debatách. Ale řeklo se, že by se s tím stejně nedalo nic dělat, protože by stejně vyhrál. Pan Zeman je pan Zeman a mám obavy, co bude dál a nevěřím mu. To je můj názor,“ sdělil jeden s udáním celého svého jména, které však v davu zaniklo. „Nemáme radost z toho, co přichází a tato značka upozorňuje: pozor, padající ovar, což by mohlo být velmi nebezpečné pro tuto republiku, když nás zasáhne takhle velká salva sádla. Zbyly by z toho placky,“ řekl David Kraček a nad hlavou zamával dopravní značkou tvaru trojúhelníku, v níž byla silueta Miloše Zemana.

Nikdo je prý nenapadal, protože jsou mezi slušnými lidmi. „Vlastně jeden pán. Prý je náš protest podobný praktikám Josepha Goebblese. Nicméně nevzpomínám si, že by ten nacista dělal něco s dopravními značkami. Podle mě je to neškodné,“ vzpomněl si ještě Kraček. Následně z davu vyšel muž s podivným transparentem. Na něm v trnové koruně různá hesla. „Jsem proti plánům satana, jehož přívrženci chtějí zprivatizovat celou zeměkouli,“ prohlásil v náboženském vytržení. „Volil jsem Miloše Zemana, ale z mé strany jde o varování, aby nedůvěřoval lidem, co mají satana jako svýho kámoše. Amen,“ doplnil, čímž se pasoval mezi prezidentovy sympatizanty.

Zemanovi příznivci

Od Liberce prý přijeli příznivci Zemana ve dvou autobusech. „Doufám, že bude mít dost sil na to, aby splnil, co slíbil. Naplánoval si tolik práce, že pět let na to bude málo a my sem přijedeme potom zase, abychom mu pomohli k dalšímu prezidentskému období,“ sdělil ParlamentnímListům.cz důchodce Miroslav Budský a podotkl: „Slovenskou hymnu možná někdo zpíval proto, že chtěl, abychom se zase spojili. Vždyť Masaryk byl prezidentem Československa,“ dodal s tím, že přídavek k české hymně nebral jako provokaci.

„Rád bych, aby pomohl dolním deseti milionům lidí, a aby se mu povedlo národ sjednotit. Lidé, co volili Karla, by si měli uvědomit, že je to i jejich prezident, abychom byli jako národ silnější,“ řekl předseda SPOZ Brno – Slatina Lubor Pospíchal. Jemu se nelíbilo chování médií. „Nějací televizáci tady dost agresivně provokovali. Třeba namítali, že by si prezident Klaus za pásku nevzal členy ODS, kdežto Zeman to s nejvyššími straníky SPOZ udělal a tak. Byl jsem rád, že jim to v projevu Miloš Zeman řekl, že se někteří chovají nekorektně,“ dodal. Z Jižní Moravy prý dorazily dva autobusy. I v první den Zemanova prezidentování bylo tedy vidět, jak mu Praha moc nevěří a jak ho skoro všude jinde uznávají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…