Takto u nás vypadá noc... Šéf mosteckých strážníků odhaluje, co provádí nepřizpůsobiví občané. A navrhuje velmi drsné opatření

12.03.2020 15:55

Na stránkách iDNES.cz vyšel rozhovor s Jaroslavem Hrvolem. Ten slouží jako ředitel strážníků v Mostě a mluvil například o tom, jak se povedla integrace, moc dobře prý ne. „Noví nájemníci mají jiný styl života, jsou hlasití, dělají nepořádek, berou drogy. Výsledkem je denně ohromné množství oznámení. Víte, já teď asi půjdu proti hyperkorektnímu proudu, ale pojďme si přiznat, že integrace se nedaří. Z mého pohledu by asi byla cesta, kdyby byli nepřizpůsobiví sestěhovaní do jedné lokality, i když to je za současného stavu už neproveditelné,“ popsal problém Mostu. A Chanov? V porovnání se zbytkem města jde prý o klidné místo.

Takto u nás vypadá noc... Šéf mosteckých strážníků odhaluje, co provádí nepřizpůsobiví občané. A navrhuje velmi drsné opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sídliště Chanov v Mostě

Na webu iDNES vyšel rozhovor s mosteckým ředitelem městské policie Jaroslavem Hrvolem, jenž popsal situaci v Mostu. V prvních několika větách popsal noc ve městě. „Kluci mi ani jednou nevolali. Poslali mi jen jednu esemesku, že museli použít donucováky, konkrétně pouta. Nějakému pánovi, co byl v místním pátrání, se nelíbilo, že ho poznali,“ pověděl. Rád dostává informace během noci, neboť chce mít přehled o tom, co se děje. Do půlnoci mu podřízení prý volají téměř vše, co se děje, po půlnoci mu píší esemesky. Pokud dojde k vážnější události, jakou je třeba zranění strážníka, tak často vyráží na místo činu. Na dotaz, jestli existuje nějaká noc bez pracovních hlášek, odpověděl s úsměvem, že jen výjimečně.

Celý článek ZDE:

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Dále přišel dotaz, kolik se řeší každý den událostí. Prý kolem 150. „Do toho ale samozřejmě počítám opravdu všechno, i telefonát, abychom přijeli vyprostit klíče z kanálu. Třeba včerejšek byl docela divoký. Řešili jsme například úmrtí v bytě nebo bohužel zase několik krádeží ve velkých obchoďácích, které spáchali nezletilci. Tohle je velký problém. Krádeží a loupeží spáchaných mladistvými a nezletilci přibývá,“ vysvětlil Hrvol.

Prý se snaží pořádat preventivní opatření, jako třeba zvýšit počet hlídek, ale zabránit se tomu nedá. Mnoho lidí si pak údajně myslí, že mohou být včas všude a vždy. To však není v jejich silách. Často má zaznívat i kritika z druhé strany, a to, že jezdí v autech místo toho, aby chodili v ulicích. Prý je to tak, že mají dvě pěší hlídky, jež se však nedokážou rychle přemístit, a proto jsou v ulicích ještě přibližně čtyři auta.

Redaktora však napadla další kritika, jež se občas ze společnosti vine. „Strážníci se hojí na obyčejných pracujících, ty pokutují za všechno, protože takzvaní nepřizpůsobiví je tak akorát pošlou do háje,“ sdělil redaktor myšlenku. Ředitel odpověděl, že je mu líto toho, že lidé vidí primárně tu represi, on sám je přesvědčen, že dělají toho mnohem víc. Ale prý musí s takovým argumentem souhlasit. Z částí lidí tu pokutu prostě nemají šanci dostat. „Potíž je, že dluh vůči městu není například navázaný na výplatu sociálních dávek,“ detailně sdělil.

A co je největším problémem města Most? Prý to jsou obchodníci s chudobou. „Do domů ke slušným, pracujícím lidem stěhují lidi dlouhodobě závislé na sociálních dávkách z celé republiky. Starousedlíci – vlastníci bytů – jsou nešťastní, kdo s nimi bydlí. Noví nájemníci mají jiný styl života, jsou hlasití, dělají nepořádek, berou drogy. Výsledkem je denně ohromné množství oznámení. Víte, já teď asi půjdu proti hyperkorektnímu proudu, ale pojďme si přiznat, že integrace se nedaří. Z mého pohledu by asi byla cesta, kdyby byli nepřizpůsobiví sestěhovaní do jedné lokality, i když to je za současného stavu už neproveditelné. Dnes jsou po celém městě a my nevíme, kde být dřív. Víte, odkud máme minimum oznámení?“ zeptal se Hrvol.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Redaktor nevěděl, tak ředitel strážníků odpověděl, prý z Chanova. O něm jako by strážníci v porovnání se zbytkem města vůbec nevěděli. Tam totiž mají bydlet lidé se stejným způsobem života, takže spolu umějí žít. Ve městě se oproti tomu mají míchat dvě rozdílné kultury, a to prý nikdy nebude fungovat. „Řekl jsem teď asi hodně nepopulární názor. Ale takhle to zkrátka jako celoživotní Mostečan vidím. Plyne z toho velký problém, kdy lidé nemají pocit bezpečí. A dalším důsledkem je i smutná realita, kdy už mají jen z máločeho radost. Revitalizuje se park a začne se ozývat – no jo, jak asi bude dlouho trvat, než to někdo zničí. A jéje, kdopak tu asi bude vysedávat…,“ dodal Hrvol.

Co se týče stavu u městské policie, tak mají mít trvalý podstav, neboť než se vycvičí jeden strážník, trvá to i rok a za tu dobu třeba dva strážníci odejdou. Snaží se tedy údajně alespoň o to, aby se finančně měli dobře. „Dali jsme je do osmé platové třídy, což je pro ně nejvyšší možná. Dostávají maximální rizikový příplatek, což je sedm a půl tisíce korun. A k tomu nějaké osobní ohodnocení. Celkem máme asi stovku strážníků a k tomu aktuálně sedmnáct asistentů prevence kriminality, kteří se zaměřují především na lidi v sociálně vyloučených lokalitách. Baví se s nimi, pořádají různé akce. Bez nich už si naši práci nedokážu představit,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…