Tálibán a Čína? Bašta vysvětlil. Boj s Islámským státem a další věci

22.08.2021 14:14

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině má za to, že dnešní progresivisté na Západě se chovají podobně jako teroristická organizace Islámský stát. Ale i v muslimském světě stojí proti těmto progresivistům konzervativci, jako je Tálibán.

Tálibán a Čína? Bašta vysvětlil. Boj s Islámským státem a další věci
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Jaroslav Bašta, někdejší český velvyslanec v Rusku i na Ukrajině a dnes kandidát SPD do sněmovních voleb, na příkladu Afghánistánu ukazuje, jak se mění islámský svět. I tady podle něj proti sobě stojí konzervativci a progresivisté. Mezi konzervativní hnutí zařadil Bašta právě Tálibán. Typickým zástupcem progresivních sil islámského světa je podle něho Islámský stát.

„Ideologie Islámského státu nezapře svou inspiraci marxismem, nakonec jeho ideoví otcové původně hovořili o islámském revolučním hnutí. Chtějí stvořit nový svět, podřízený jejich představám, rozejít se s bezbožnou minulostí, proto ničí sochy a jiné památky. Očekávají konec světa. V tom se nijak neliší od sekulárních progresivistů na západních univerzitách. Ti místo armageddonu očekávají klimatickou katastrofu a také nenávidí svou vlastní hříšnou civilizaci, kácí sochy a pomníky. Vzpomenu-li si na čínskou kulturní revoluci, tak se obávám, že podobným obdobím chaosu a negace musí projít každý civilizační okruh,“ napsal Bašta v textu pro První zprávy.cz.

Tálibán se dnes snaží rozvíjet vztahy především s Čínou. Může jí nabídnout nerostné suroviny výměnou za to, že čínští komunisté postaví v zemi silnice a další infrastrukturu. Ale proti buňkám tzv. Islámského státu bude podle Bašty nepochybně bojovat dál.

Také Čína má zájem na stabilitě v Afghánistánu, s nímž má společnou hranici, dlouhou 76 kilometrů. Nechce, aby se případné afghánské nepokoje přelily k ní domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…